Ministrul Energiei vrea sa scoata taxa de 2% pentru producatorii de energie pe baza de carbune. Reactia din industrie: "Discriminare evidenta!"

Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 11:22
3809 citiri
Ministrul Energiei vrea sa scoata taxa de 2% pentru producatorii de energie pe baza de carbune. Reactia din industrie: "Discriminare evidenta!"
Foto: Arhiva Pixabay

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, ca se va stradui sa elimine contributia de 2% din cifra de afaceri pentru societatile care produc energie pe baza de carbune. In replica, producatorii de energie regenerabila spun ca masura este o "discriminare evidenta".

"Taxa de 2% pe cifra de afaceri noi ne vom stradui sa o eliminam pentru companiile care produc energie pe baza de carbune, pentru ca deja sunt impovarate de certificate, nu mai poti sa le impovarezi si cu altceva", a spus Anton Anton.

In ceea ce priveste certificatele de CO2, ministrul Energiei a afirmat ca acestea reprezinta "una dintre marile probleme", deoarece valoarea lor ajunge la aproape 40% din cifra de afaceri.

"Una dintre marile probleme pe care le avem sunt certificatele, cel putin la CEO, valoarea certificatelor reprezinta aproape 40% din cifra de afaceri. Nu va imaginati ca nu am discutat chestia asta, dimpotriva, am discutat-o si este o situatie la care noi nu ne-am asteptat, am vorbit si cu comisarul european si i-am prezentat, 'uite asta e curba pe care ne-ati prezentat-o noua cand s-au inventat certificatele astea' si curba asta de acum, reala, este complet alta.

Adica am ajuns la niste preturi pe care nu le putem suporta, la care nu ne-am asteptat si lucrul asta nu e normal si noi suntem la minister in pozitia in care incercam sa cream o schema prin care sa ajutam CEO si nu numai pe CEO sa reduca aceasta povara a certificatelor.

Certificatele au fost inventate la nivel european pentru decarbonare, deci sa fie clar, nu au fost inventate pentru altceva, nu e o povara pe care o plateste Romania. O plateste Polonia, o plateste Romania si o mai platesc si alte tari. (...) Perspectiva este ca incet, incet, cu tehnologii moderne, sa reusim sa reducem emisiile de dioxid de carbon, dar astea nu se fac de azi pe maine, se fac pe baza unui plan si cu multi bani", a completat ministrul.

"Discriminare evidenta"

In replica, Martin Moise, vicepresedintele Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES), arata ca eliminarea contributiei de 2% din cifra de afaceri pentru producatorii de energie pe carbune reprezinta o evidenta discriminare, iar aceasta taxa ar trebui eliminata complet, intrucat va ajunge sa fie platita de toti consumatorii.

"Ar face bine sa o elimine pentru toata lumea, pentru ca tot consumatorii vor fi cei care o vor plati. Evident ca eliminarea ei doar pentru productie pe carbune reprezinta o discriminare. Ori plateste toata lumea, ori ce facem? Producatorii pe carbune sunt detinuti de stat. Ce facem acum, punem taxe doar pentru sectorul privat si exceptam companiile de stat?", a aratat Moise.

Referitor la proiectul de ordin privind aplicarea acestei contributii de 2%, lansat in dezbatere publica de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), Moise spune ca documentul nu clarifica daca aceasta taxa va fi aplicata in acest an in functie de cifra de afaceri de anul trecut sau se va aplica de anul viitor.

"In plus, in proiectul ANRE scrie ca aceasta contributie se aplica si pentru certificatele verzi. Este ceva in plus fata de OUG 114, care se refera doar la energie electrica si gaze, nicidecum la certificatele verzi. Acestea reprezinta o subventie. Aplicam o taxa la o subventie? Mi se pare ciudat", a adaugat reprezentantul PATRES.

Referitor la costurile mari cu certificatele de emisii pe care le platesc producatorii de energie pe carbune, Moise a aratat ca aceasta este situatia in toata Europa, iar, mai devreme sau mai tarziu, Romania va trebui sa renunte la carbune.

"Orice producator de carbune din Europa este in aceasta situatie si este evident ca noi, daca dorim sa respectam acordul de la Paris, la care au aderat aproape toate statele la nivel mondial, mai devreme sau mai tarziu trebuie sa renuntam la carbune. Desigur ca nu putem face asta de maine, de poimaine, dar pe termen lung va trebui sa o facem. Fie ca vrea, fie ca nu vrea, aceasta este o chestiune de strategie mondiala. Astfel ca Guvernul va trebui sa vina cu o strategie in acest sens, sa gandeasca din timp solutii, ce punem in loc, inclusiv pentru a rezolva problemele sociale din acele zone", a mai spus reprezentantul producatorilor de energie regenerabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#taxa producatori energie carbune , #producatori