Noi etichete pentru produsele alimentare! Vezi ce ar putea contine in plus

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 13:20
5969 citiri
Noi etichete pentru produsele alimentare! Vezi ce ar putea contine in plus

Produsele alimentare comercializate pe teritoriul Uniunii Europene ar putea fi etichetate diferit fata de momentul actual, pe acestea urmand sa apara informatii suplimentare despre ingredientele din compozitie si despre posibilele efecte pe care acestea le pot avea asupra sanatatii consumatorilor.

Porivit unui raport sustinut recent de Comisia pentru sanatate publica si siguranta alimentara din Cadrul Parlamentului European, etichetele produselor alimentare ar trebui sa fie mai lizibile, ceea ce impune ca dimensiunea literelor folosite sa nu fie mai mica de 1,2 mm.

Dincolo de dimensiunea fontului cu care ar trebui scrise ingrendienetele care intra in compozitia unui produs, pe noile etichete vor exista si avertizari cu privire la "autenticitatea" anumitor ingrendiente.

Astfel, ar trebui date indicatii clare in cazul folosirii unor substante care imita gusturi naturale, de exemplu aromele de branza, carne etc. "A venit timpul ca toti consumatorii sa nu mai fie pacaliti de ingredientele artificiale cum ar fi cele pentru aroma de branza sau carne din kebab. Astfel de ingrediente trebuie sa fie etichetate de asemenea in mod clar", se arata in motivarea proiectului privind informarea consumatorilor referitoare la produsele alimentare.

"Informatiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie sa induca in eroare cumparatorul, in special in ceea ce priveste caracteristicile produsului alimentar si in ceea ce priveste natura, identitatea, proprietatile, compozitia, cantitatea, data durabilitatii minimale, tara de origine sau locul de provenienta, metoda de fabricatie sau productie, atribuind produsului alimentar efecte sau proprietati pe care nu le are, (...) evidetiind in mod special absenta anumitor ingrediente si/sau nutrienti care in mod normal nu se gasesc in produsul alimentar respectiv; sugerand prin prezentare, in descrieri sau imagini prezenta unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, cata vreme, in realitate, o componenta prezenta in mod natural sau un ingredient utilizat in mod normal in respectivul produs alimentar a fost inlocuit(a) cu o alta componenta sau cu un alt ingredient", se mai precizeaza in proiect realizat de eurodeputata germana Renate Sommer.

Viitoarele etichete ar putea contine informatii referitoare si la zona de provenienta, in special daca este vorba de produse din carne, lactate, fructe, legume si unele alimente procesate.

"Indicarea originii este in momentul de fata obligatorie pentru carnea de vita si manzat si pentru produsele din carne de vita si manzat in Uniune, ca urmare a crizei encefalopatiei spongiforme bovine.

In Uniune sunt consumate pe scara larga si alte tipuri de carne, precum carnea de animale din specia porcina, ovina, caprina si carnea de pasari de curte. Prin urmare, ar trebui sa se analizeze posibilitatea declararii obligatorii a originii acestor produse. Cerintele specifice privind originea ar putea sa difere in functie de tipul de carne, conform caracteristicilor speciilor animale.

In cazul declararii originii, ar trebui sa se prevada stabilirea prin norme de punere in aplicare a cerintelor obligatorii care ar putea varia in functie de tipul de carne, tinand seama de principiul proportionalitatii si de obligatiile administrative care revin operatorilor din sectorul alimentar si autoritatilor de aplicare", se mai arata in textul raportului.

In plus, initiatorul proiectului ar vrea ca pe etichetele produselor din carne sa fie trecute toate tarile in care acestea au fost procesate. Spre exemplu, in cazul in care carnea de porc din componenta unui salam provine de la animale sacrificate in Romania, cea de vita din Ungaria, iar slanina din Bulgaria, atunci pe eticheta vor fi mentionate toate aceste detalii.

Dupa prima lectura a proiectului, Comisia Europeana a mentionat ca nu sustine un astfel de amendament, asa cum nu vede cu ochi buni nici scoaterea informatiilor obligatorii de pe fata ambalajului.

Potrivit proiectului propus de eurodeputata germana, toate informatiile obligatorii ar trebui mentionate pe spatele ambalajului si nu neaparat pe fata acestuia. Ele trebuie sa faca referire la continutul de grasimi saturate, zahar, sare, proteine, carbohidrati, acizi grasi artificiali si valoare energetica.

"Pentru a facilita compararea produselor cu ambalaje de diferite dimensiuni, este necesar, asadar, ca informatiile nutritionale sa se refere in continuare in mod obligatoriu la 100 g/100 ml si, daca este cazul, sa se permita specificarea suplimentara pe portie.

Daca alimentul respectiv este preambalat ca portie individuala, declaratia nutritionala pe portie ar trebui sa fie, la randul sau, obligatorie. Pentru a evita indicatiile inselatoare privind dimensiunile portiilor, Comisia ar trebui sa adopte, printr-o procedura de consultare, norme pentru standardizarea, la nivelul intregii Uniuni Europene, a dimensiunii portiilor."

Infrmatii suplimentare referitoare la posibilii alergeni

In ceea ce priveste informatiile despre potentialii alergeni din componenta produsulelor preambalate, Comisia Europeana sustine ca "statele membre ar trebui sa isi pastreze dreptul, in functie de conditiile locale si de imprejurarile practice, de a stabili norme referitoare la furnizarea informatiilor" pentru astfel de produse.

"Informatiile referitoare la alergenii potentiali sunt considerate extrem de importante. Dovezile arata ca majoritatea cazurilor de alergiialimentare isi gasesc originea in produse alimentare care nu au fost preambalate.

In consecinta, informatiile referitoare la alergenii potentiali ar trebui sa fie intotdeauna furnizate consumatorilor", se mai mentioneaza in pozitia Consiliului vis a vis de amendamentul referitor la informatiile despre posibilii alergeni din componenta produselor.preambalate.

Nu au fost omise nici produsele care se vand vrac, informatii despre acestea trebuind sa poata fi obtinute fie de pe panouri speciale aflate in incinta spatiului de comercializare, fie direct de la vanzator.

"Produsele alimentare artizanale si produsele proaspete preparate in unitatile

de vanzare cu amanuntul direct la locul vanzarii pot contine substante care

determina reactii alergice sau intolerante in cazul persoanelor sensibile.

Cum insa exact produsele care nu sunt preambalate sunt vandute in urma unui contact direct cu consumatorul, informatiile respective ar putea fi furnizate, de exemplu, in cadrul unui dialog cu vanzatorul, prin intermediul unui panou informativ foarte vizibil sau prin materiale informationale expuse in spatiul de comercializare", se mai arata in proiectul initiat de Renate Sommer.

Ce produse sunt excluse de la etichetarea speciala?

Exceptii de la aceste reguli fac: bauturile alcoolice, ambalajele pentru cadouri, dulciurile de sezon, produsele alimentare pentru consum imediat, produse alimentare artizanale (de la micii producatori).

Bauturile alcoolice vor intra si ele sub aceste prevederi in urmatorii cinci ani de la data intrarii legii in vigoare.

"Comisia ar trebui sa intocmeasca, in termen de cinci ani de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament, un raport care sa abordeze chestiunea includerii bauturilor alcoolice in sfera de aplicare a prezentului regulament, in special in ceea ce priveste obligatia de a furniza informatii privind valoarea energetica", se mentioneaza in propunerea de regulament aflata in dezbatere.

Negocierile cu membrii Comisiei si cu membrii Consiliului incep pe 10 mai. Desi Consiliul nu si-a exprimat acordul pentru toate amendamentele, autoarea raportului este de parere ca "trebuie sa punem capat diverselor cerinte nationale si sa oferim un nou set de reguli aplicabile la nivel european. Sper sa putem ajunge la un acord pana in luna iulie".

Ce informatii sunt obligatorii acum pe eticheta

- Denumirea sub care produsul este vandut

- Lista de ingrediente

- Calitatea anumitor ingrediente

- Cantitatea neta

- Data de minima durabilitate

- Concentratia alcoolica a bauturilor cu peste 1,2% volum de alcool

- Instructiuni speciale de depozitare/conditii de utilizare

- Numele si adresa producatorului, ambalatorului sau vanzatorului in UE

- Originea - in cazul in care lipsa acesteia induce in eroare consumatorul

- Instructiuni pentru utilizare in cazul in care este necesar

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#etichete produse alimentare, #raport Parlamentul European, #raport Comisia Europeana, #Renate Sommer , #producatori