Nou scandal alimentar in Romania: Carne toxica de curcan, exportata in Germania

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 11:36
6648 citiri
Nou scandal alimentar in Romania: Carne toxica de curcan, exportata in Germania
Foto: Realitatea Tv

Romania este implicata intr-un nou scandal alimentar, dupa ce Germania a retras de pe piata, miercuri, piept de curcan care continea medicamente de tip veterinar, care ar proveni din tara noastra.

Potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nationale Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Alexandru Manastireanu (foto), informatia a venit prin sistemul rapid european de alerta.

"Colegii sunt in ancheta, in 4-7 zile vom afla rezultatele analizelor. Nu avem informatii daca produsele au ajuns pe piata din Romania, colegii s-au dus la unitatea incriminata. Situatia e sub control. Va spunem unde a ajuns carnea din Romania dupa finalizarea anchetei", a spus Manastireanu.

El a explicat ca este vorba de un lot de carne cu reziduuri de antibiotice, care ar fi fost exportat din Romania. In plus, carnea de curcan a ajuns si in Marea Britanie si Austria.

Digi 24 informeaza ca abatorul din Codlea, judetul Brasov, este cel care a exportat aceasta carne si ca autoritatile veterinare au dispus deja controale amanuntite.

Ulterior, reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Brasov au precizat ca nu au gasit nereguli.

"Se fac controale la Codlea, in urma unei alerte primite. Dupa patru ore de control nu s-a gasit niciun element negativ. Deocamdata nu pot incrimina pe nimeni", a declarat, miercuri, seful institutiei, Dorin Enache, potrivit Mediafax.

Problemele de la ANSVSA au dus la demiterea sefului institutiei

Potrivit sistemului european de alerta, lotul de carne de curcan continea urme de enrofloxacin, un antibiotic folosit pentru a trata diverse boli, inclusiv cele respiratorii, salmoneloza, stafilococii sau hepatite.

Prelevarea probei in Germania a avut loc pe 7 februarie 2013, iar rezultatele au venit miercuri.

"Tot ce se afla in rafturile magazinelor este bun de consum", a mai spus Manastireanu, referindu-se si la laptele contaminat cu aflatoxina, care a fost descoperit in ultimele zile. Acesta a fost oprit la sursa, astfel ca nu a ajuns pe piata.

In urma acestor scandaluri, seful ANSVA, Mihai Turcanu, a fost demis. Anuntul a venit chiar din partea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care a reclamat lipsa dialogului eficient a reprezentantilor institutiei.

Seful ANSVSA a fost demis, in urma scandalului laptelui

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat pentru Ziare.com ca era necesar ca autoritatile sa reactioneze mai prompt in aceste scandaluri.

"Industria carnii pierde zeci de milioane de euro din exporturi, mai ales ca exportam foarte multa carne de pasare, o sa intram intr-un vartej", a spus fostul ministru al Agriculturii.

Fost ministru al Agriculturii: Scandalurile alimentare pun producatorii pe butuci

Scandaluri peste scandaluri in industria alimentara

ANSVSA a descoperit pana in prezent lapte contaminat cu aflatoxina la trei ferme, doua centre de colectare si doi procesatori. Intreaga cantitate de 80 de tone nu a ajuns in comert si va fi distrusa, conform vicepresedintelui institutiei.

In plus, luni, autoritatea a mai descoperit trei ferme de vaci si doi procesatori unde laptele a fost contaminat cu aflatoxina, produsele fiind retrase de pe piata si distruse.

De asemenea, peste 50 de tone de carne de pui au fost distruse dupa ce s-a descoperit ca pasarile erau infectate cu salmonella. Si in acest caz, ANSVSA a dat asigurari ca produsele nu au ajuns pe piata.

In plus, la inceputul lunii martie, este 80 de tone de macrou congelat provenit din Insulele Feroe au fost scoase de pe piata romaneasca, din cauza infestarii cu paraziti.

Toate aceste controale amanuntite au avut loc dupa scandalul urias la nivel european, care a implicat etichetarea carnii de cal drept carne de vita, in care initial s-a spus ca frauda a provenit din Romania. Ulterior, autoritatile din Franta au descoperit ca vinovatul era firma Spanghero.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Romania carne toxica curcan Germania, #carne toxica curcan, #carne toxica curcan Romania, #carne curcan antibiotice , #producatori