Novacul afumat, cascavalul de Saveni si carnatii de Plescoi, pe masa Comisiei Europene

Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 17:29
4158 citiri
Novacul afumat, cascavalul de Saveni si carnatii de Plescoi, pe masa Comisiei Europene
Foto: captura Antena 3

Ministerul Agriculturii a stabilit un calendar de actiuni la nivelul tarii pentru inregistrarea si recunoasterea produselor alimentare autohtone la nivel european, urmatoarele pe lista, dupa Telemeaua de Ibanesti, fiind novacul afumat din Tara Barsei, cascavalul de Saveni si carnatii de Plescoi.

Potrivit unei informari prezentate in Guvern de catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este in curs de analiza, la Comisia Europeana, documentatia pentru inregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului "Novac afumat din Tara Barsei" - IGP.

Totodata, in prezent au fost depuse la MADR, in vederea analizarii si transmiterii catre Comisia Europeana, documentatiile pentru alte doua produse romanesti: "Cascavalul de Saveni" (jud. Botosani) si "Carnatii de Plescoi" (jud. Buzau).

Vinuri si palinci pe lista

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a declarat, dupa sedinta de Guvern, ca au fost identificate inca o serie de 14 produse care se preteaza la protectia europeana. "Ca un fapt divers, mai avem circa 16 sortimente de vin care sunt pe lista de produse cu indicatie geografica si denumire origine protejata si 8 tuici, palinci", a precizat el.

Cat priveste kurtoskalacs, care se produce nu doar in Romania, ci si in Ungaria, in Cehia si Slovacia, Irimescu a spus ca spera sa se ajunga la un compromis.

"Probabil ca vom reusi in final sa facem o protectie pe regiune, pe specialitate traditionala garantata, desi la origine a fost, in 1785, atestat in Transilvania, deci dreptul nostru este clar", a subliniat ministrul.

"Pentru perioada urmatoare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a stabilit un calendar de actiuni la nivel national, de informare, consiliere si dezbateri pentru inregistrarea si recunoasterea produselor alimentare autohtone la nivel european.

Pe de alta parte, pentru a incuraja operatorii economici din Romania sa adere la sistemele de calitate europene, MADR este in plin proces de pregatire pentru a fi introduse si in masura LEADER de dezvoltare locala din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 o serie de masuri de sprijin pentru promovarea produselor agroalimentare inregistrate conform schemelor de calitate nationale si europene", arata Executivul intr-un comunicat de presa.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a prezentat, in sedinta de guvern de miercuri, la solicitarea premierului Dacian Ciolos, o informare privind produsele romanesti cu potential pentru care sunt in curs de elaborare dosare in vederea depunerii la Comisia Europeana pentru inregistrare si protectie cu denumiri de origine sau indicatii geografice.

Romania are, la ora actuala, trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat, in cursul acestei luni, omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicatie Geografica (IGP) si a branzei Telemea de Ibanesti ca produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP), dupa ce, in 2011, Magiunul de prune Topoloveni fusese inregistrat ca produs cu Indicatie Geografica Protejata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#cascavalul Saveni recunoastere UE, #carnati de Plescoi UE , #producatori