Produsele contrafacute chinezesti cauta chilipirgii in toata lumea

Marti, 16 August 2011, ora 08:45
3647 citiri
Produsele contrafacute chinezesti cauta chilipirgii in toata lumea

Marfurile ieftine chinezesti, o adevarata mana pentru romanul sarac, au invadat nu numai Europa, ci aproape intreaga lume.

Ele imita, mai mult sau mai putin reusit, modelele europene sau americane si le plaseaza, cu sintagma "Made in China", strecuarata, undeva, mai sub captuseala.

China, raiul contrafacerilor

In China, insa, secretele nu se ascund sub captuseala. Dimpotriva, marfurile de lux copiate dupa marile branduri sunt redenumite si prezentatate astfel incat cumparatorii sa-si inchipuie ca li se servesc produse originale.

De la o vreme, pentru succesul total al comertului intern, China a inceput sa copieze nu numai produsele ci chiar ambalarea, prezentarea, plus retelele de distributie.

Marketuri specifice, copiate dupa modelul firmelor de renume, cum sunt brandurile Apple, Ikea sau Dyson, apar tot mai frecvent, afisate cu nonsalanta, in orasele Chinei - informeaza La Tribune.

Exemplul cel mai elocvent este cel din orasul Kunming, situat in sudul tarii, unde s-au amplasat cinci marketuri de lux, care copiaza, fara nicio jena, reteaua occidentala Apple Store.

Ba chiar, prin amploarea lor si prin investitiile alocate, cele cinci marketuri ar putea depasi proportiile brandului copiat, avand toate sansele sa ajunga cel mai renumit complex de tip Apple de pe planeta.

Designul Apple, produsele brandului, tinuta vanzatorilor, sigla faimosului mar - toate ar fi imitatii perfecte, daca n-am tine seama de stangacia desenului.

Eu sunt mic, nu stiu nimic

Tot in orasul Kunming, a aparut, peste noapte, un mare centru comercial intitulat ""Mobila 11", copie fidela a brandului de magazine Ikea: aceleasi culori, acelasi design, ba chiar si o cofetarie interioara magazinului, facuta in stilul celui copiat.

Nu-i lipseste decat firma Ikea, in locul careia apare "Mobila 11". Directorii magazinului sustin ca ei n-au vazut niciodata cum arata un magazin Ikea, dar au respectat propunerea clientilor, ale caror preferinte nu le pot neglija.

Fireste ca o asemenea naivitate dezarmeaza orice interlocutor, lasand problema sa pluteasca undeva intre ilicit, confuz si paranormal. Este ceva ca in zicala romaneasca: "eu sunt mic, nu stiu nimic".

Pe de alta parte, in relatiile oficiale, autoritatile chineze s-au declarat totdeauna pentru respectarea drepturilor de licenta si impotriva tuturor contrafacerilor, ca si cum n-ar sti ca ele prospera in tara lor.

Experienta sovietica prinde bine

De altfel, stilul ipocrit de a trata problema nu este nou. Cu ani in urma, o buna parte din industria sovietica s-a bazat pe copierea fara scrupule a tehnologiilor scumpe occidentale si chiar pe reinventarea lor in laboratoarele din Moscova.

La cercetatorii sovietici ajunsese o practica sa studieze proiectele partenerilor occidentali "in vederea importului" si sa duca tratative comerciale care nu se finalizau niciodata, dar ii ajutau pe rusi sa ajunga la sursa informatiilor, ca sa invete cum "se proiecteaza".

Niciodata partea sovietica n-a recunoscut ca ar fi furat tehnologii, iar occidentalilor le-a fost totdeauna greu sa faca dovada, intrucat nu aveau acces nici in birourile, nici in fabricile rusesti.

China de astazi adopta o optica mult mai elastica: se arata gata sa apere drepturile de proprietate intelectuala. Intre octombrie 2010 si iunie 2011, politia chineza a confiscat chiar produse contrafacute, in valoare de 1,4 miliarde euro.

Cifra ii impresioneaza pe europeni, dar, fata de potentialul de contrafacere al Chinei, trebuie sa recunoastem ca este o nimica toata. Ca urmare, efectele acestei actiuni raman inobservabile, mai ales ca 85% din produsele contrafacute, ce au trecut granitele Europei in ulimul an, au fost de provenienta chineza.

Cat timp avem chilipirgii, vom avea si contrafaceri

Contrafacerile nu ocolesc niciun sector. Presa franceza a aflat un procedeu tipic chinezesc: recuperarea sticlelor de bauturi goale de la restaurante, baruri, hoteluri, in vederea reconditionarii lor, reumplerii cu bauturi ordinare si revanzarii, ca originale.

In fata acestui pericol, numerosi producatori din Franta au si adoptat conventii cu beneficiarii, cerand restituirea sticlelor goale, pentru a le distruge si a nu le lasa la dispozitia falsificatorilor de vinuri.

Fireste, este o masura strict limitata. Contra falsificatorilor chinezi, singura masura eficace ar fi sa nu le cumparam marfa. Asta insa nu se va intampla niciodata: unde-i fraierul care nu cumpara marfa, tocmai cand e gata sa puna mana pe un chilipir?

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#produse chinezesti, #contrafacere produse, #produse China , #producatori