Rompan: FMI ne transforma in importatori, o sa taie imediat si subventiile la caldura

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 22:57
2226 citiri
Rompan: FMI ne transforma in importatori, o sa taie imediat si subventiile la caldura

Romania trebuia sa negocieze de la inceput cu Fondul Monetar International (FMI), pentru ca masurile de iesire din criza a Romaniei sa nu se bazeze doar pe reducerea veniturilor populatiei, care duce la scaderea puterii de cumparare si a productiei.

Autoritatile statului ar trebui sa dea drumul la legea care prevede reducerea TVA la alimente la 5%, ea ar fi impulsionat productia, incasarile la buget nefiind afectate, a spus pentru Q Magazine, Aurel Popescu, presedintele patronatului din industria de morarit si panificatie (ROMPAN).

"Nimeni, nici macar Ministerul de Finante, nu a facut un calcul, incasarile la buget ar fi fost aceleasi. Daca vrem sa fim o economie asezata, trebuie sa facem ce fac celelalte state in privinta protectiei consumatorilor si a produselor romanesti. Ei ne transforma in niste importatori", a spus Popescu.

Presedintele Rompan este de parere ca statul ar trebui sa renunte la investitii in aceasta perioada si sa se asigura ca FMI nu ne va impune masuri care sa aduca populatia la infometare.

"Guvernul face o greseala majora, vrea doar sa reduca veniturile populatiei, scade puterea de cumparare, scade productia. Orientarea este gresita, trebuie umblat la capitolul investitii, care sunt neadecvate in perioada de criza. Noi trebuia sa negociem de la inceput cu FMI, nu sa-i lase sa ne conduca. Imediat o sa taie subventiile la caldura si sa lase populatia sa moara de frig", a mai spus Popescu.

Deputatii au adoptat, in 19 octombrie, in plen un proiect de lege apartinand PSD si PNL si care stabileste reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza, dar si un proiect de lege care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei, in favoarea legilor votand inclusiv ministrii Ioan Botis si Elena Udrea.

Actul normativ, adoptat cu unanimitatea deputatilor prezenti - 290 voturi -, vizeaza modificarea Codului fiscal si prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor ca pare a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. In punctul de vedere transmis, Executivul a aratat ca nu sustine aceasta initiativa legislativa.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...
Comentarii
sosodve
rank 2
Un principiu comercial simplu spune:rulaj mare adaos mic,castig garantat la volum mare de munca.Un alt principiu politic spune:oricat de mic venitu' baga-i taxa cat mai mare.Care sa fie cheia progresului? Munca sau taxa?