Rusia provoaca pierderi uriase crescatorilor de porci din Romania

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 20:07
4610 citiri
Rusia provoaca pierderi uriase crescatorilor de porci din Romania
Foto: Wikipedia

Crescatorii de porci au fost nevoiti sa scada preturile cu peste 25% in ultimele doua luni, pierzand 20 de milioane de euro, dupa ce pe piata romaneasca a intrat carne la preturi mici practicate de producatori europeni care au pierdut contractele cu piata rusa, potrivit federatiei Pro Agro.

"Pretul carnii de porc la producatorii romanui a scazut drastic in ultimele doua luni, din cauza preturilor de dumping practicate de producatorii europeni care au pierdut contractele cu piata rusa, in urma embargoului. Din pacate, aceste scaderi de preturi nu se regasesc si pe rafturile magazinelor", a declarat Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro.

Acesta a explicat ca cele mai mari cantitati de carne provin de la firme din Olanda si Polonia. El a afirmat ca din acest motiv, producatorii de carne de porc au acumulat, in ultimele doua luni, pierderi "uriase". Patronatele din domeniu estimeaza ca aceste pierderi au ajuns depasit 20 de milioane de euro.

"Perspectiva este ca producatorii sa ajunga la pierderi de peste 100 de milioane de euro in sase luni", a mai spus Jurconi.

Rusia extinde restrictiile la importurile alimentare din UE

Preturile, in cadere libera

Costin Badila, directorul general al unei ferme cu aproape 25.000 de porci, spune ca in ultimele doua luni producarorii romani au ajuns sa vanda carcasa de porc cu 6-6,2 lei kilogramul, dupa ce in august pretul unui kilogram era de 7,5-8 lei.

Acesta a aratat ca, in schimb, carnea din import ajunge pe piata romaneasca la preturi mult mai mici, de 5,2-5,4 lei kilogramul de carcasa.

"Efectele vor fi pe termen scurt o lipsa de venituri pentru producatori, iar pe termen lung acestia vor incepe sa taie din scroafe pentru a reduce efectivele de animale. Multe ferme vor ajunge sa aiba probleme", a mai spus el.

Carnea de pui si lactatele au aceeasi soarta

Printr-o situatie similara trec si producatorii de carne de pui sau de lactate.

Ioan Popa, proprietarul grupului Transavia, a declarat recent ca in a doua parte a anului exista o mare presiune pe scaderea preturilor la carnea de pui, care se suprapune si pe criza din Ucraina si faptul ca multa carne care mergea in Rusia ajunge si la noi.

"Asistam la un fenomen relativ nou, se fac foarte multe importuri de carne de pui din UE de catre firme care se afla in insolventa si care nu mai platesc nimic la buget. Aduc carnea in Romania fara taxe vamale, o vand cu TVA la comercianti, dar pentru ca sunt in insolventa nu mai platesc nimic statului", a explicat el.

Si vanzarile de lactate produse in Romania au scazut in septembrie si octombrie cu 25% fata de perioada similara din 2013, pe piata intrand, dupa embargoul impus de Rusia, cantitati mari de lactate produse in UE, potrivit patronatului APRIL.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pierderi crescatori porc Romania, #Rusia importuri Romania, #Rusia importuri , #producatori