Scadere record pentru productia industriala japoneza

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 11:29
1293 citiri
Scadere record pentru productia industriala japoneza
Foto: Arhiva

Productia industriala din Japonia a inregistrat cea mai mare scadere din istoria tarii, in luna martie, in urma cutremurului urmat de tsunami.

Pe masura ce lantul de furnizare a fost intrerupt, productia industriala s-a redus cu 15,3 la suta, relateaza BBC News.

Recordul anterior era de 8,6 la suta si data din februarie 2009, imediat dupa criza financiara globala.

Din cauza acestor rezultate foarte slabe, Banca Nationala a Japoniei a decis sa mentina neschimbata rata dobanzii de politica monetara, sperand sa ajute economia in acest fel. Astfel, aceasta rata a ramas la un minim istoric de 0,1 la suta.

Domeniile cel mai grav afectate de dezastrul natural sunt infrastructura si lantul de aprovizionare. Drept rezultat, producatorii japonezi au ramas fara materialele necesare si au incetinit activitatea considerabil.

De asemenea, au existat intreruperi frecvente de furnizare a electricitatii, din cauza daunelor cauzate de cutremur si tsunami la centralele electrice si la cea nucleara din Fukushima.

Potrivit analistilor, este putin probabil ca situatia sa se intoarca la normal in perioada urmatoare. "Productia industriala ar putea reveni la nivelul dinainte de cutremur de abia in octombrie - decembrie. Companiile estimeaza o crestere a productiei in perioada aprilie - mai, dar nu cred ca pot prognoza cu exactitate cand se vor reface lanturile de aprovizionare", a declarat Kiichi Murashima de la Citigroup Global Markets.

Producatorii auto au avut de suferit in mod special, mai ales din cauza faptului ca acestia nu tin stocuri mari de componente. Toyota Motors si Honda au raportat scaderi ale productiei de 63 la suta, in luna martie, in timp ce productia Mazda s-a redus cu 54 de procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#scadere productie industriala Japonia, #cutremur Japonia, #tsunami Japonia , #producatori