Ziare.com

Situatia laptelui toxic, clarificata saptamana viitoare

de Constantin Pescaru
Joi, 14 Martie 2013, ora 18:21

   

Situatia laptelui toxic, clarificata saptamana viitoare
Presedintele interimar al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, a declarat, joi, ca abia la jumatatea saptamanii viitoare vor fi date publicitatii rezultatele finale ale analizelor la probele de lapte toxic.

"Pana astazi dimineata (joi - n.r.) s-au prelevat un numar de 1.062 de probe si au fost analizate 82% din total. Pot sa va spun ca au fost identificate probe neconforme la sapte unitati, dintre care trei ferme, doua unitati de procesare si doua unitati de colectare.

La unitatile de procesare si cele de colectare laptele a fost sechestrat si oprit in tancuri. Nu a plecat nicio cantitate de lapte din aceste unitati catre consum. La jumatatea saptamanii viitoare vom spune rezultatele finale ale analizelor acestor 1.062 de probe care fac obiectul actiunii de control", a precizat Vladimir Manastireanu (foto), in cadrul unei conferinte de presa.

Lapte cu aflatoxina, gasit la alte doua centre de colectare

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

De asemenea, el a reiterat ca laptele din omert este bun de consum si ca nu prezinta un pericol pentru sanatatea consumatorilor.

"Laptele sechestrat este undeva la 0,2% din totalul productiei zilnice din Romania. In cazul a doua dintre fermele care initial au fost depistate cu reziduuri de aflatoxina in lapte, rezultatele primite azi-dimineata de la laborator arata ca laptele este cu zero continut de aflatoxina, ceea ce inseamna ca masura dispusa de ANSVSA, de schimbare a furajarii si reciclarii zilnice a probelor din lapte sa vedem cum si cat scade, continutul de aflatoxina a fost o masura buna si azi putem spune ca acest lapte poate fi dat in consum. La celelalte unitati, laptele este sechestrat si va fi distrus", a explicat Vladimir Manastireanu.

Acesta a adaugat ca programul de auto-control al tuturor unitatilor producatoarea si distribuitoare d elapte va fi continuat.

Oficialul ANSVSA a explicat ca aflatoxina provine de la furajele care nu au fost depozitate corect in timpul iernii.

Cand a pornit ancheta

Ancheta vizand industria laptelui a fost demarata dupa ce s-au descoperit niveluri ridicate de aflatoxina in produsul crud la o ferma, pe 4 martie.

ANSVSA a anuntat, in 7 martie, ca a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectiva, dispunandu-se verificari in toata tara, de la producatori, la unitati de procesare a laptelui.

Luni, ANSVSA a anuntat ca probele de lapte de la trei ferme si doua unitati de prelucrare prezinta suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina, in urma efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.

Cu ocazia controalelor, au fost verificate unitatile din sectorul laptelui si au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud si lapte pasteurizat, destinate comercializarii directe catre consumatorul final, precum si probe de lapte destinat procesarii ulterioare, in vederea obtinerii produselor lactate.

Toate probele au fost trimise in vederea efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor acreditate pentru determinarea continutului in Aflatoxina M1 din lapte, mai arata ANSVSA.

In urma scandalului, presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu, si-a dat demisia, la cererea premierului Victor Ponta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 931 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor