Statele Unite au de ales: Dieta fara carne sau redeschiderea abatoarelor, cu risc de noi focare de COVID-19?

Marti, 28 Aprilie 2020, ora 07:22
9060 citiri
Statele Unite au de ales: Dieta fara carne sau redeschiderea abatoarelor, cu risc de noi focare de COVID-19?
Foto: Arhiva Pixabay

Unul dintre cei mai mari procesatori americani de carne - nevoit sa inchida abatoarele din cauza COVID-19 - sustine ca "lantul alimentar se va rupe" in Statele Unite daca industriei nu i se va permite sa isi reia activitatea, cat mai curand.

Declaratia ii apartine lui John Tyson. Acesta este presedintele consiliului de administratie al Tyson Foods, companie de procesare a carnii care are peste 100.000 de salariati. Marile sale centre de productie sunt in Iowa si in Indiana, potrivit CNN.

Abatoarele s-au inchis la presiunea publica. Inclusiv la presiunile presei, care a vorbit cu salariati din Iowa nemultumiti ca - sustineau ei - in abator erau imposibil de respectat masurile de distantare sociala.

Oricum, activitatea acolo era ingreunata de faptul ca nu mai putin de 2.800 de salariati erau bolnavi si nu veneau la serviciu, iar autoritatile spuneau ca 182 de cazuri de COVID-19 proveneau de la abator. Asta insemna ca unitatea de productie era principalul focar din tara.

In cele din urma, conducerea grupului Tyson Foods a decis sa intrerupa activitatea si sa testeze toti salariatii pentru COVID-19.

Acum, insa, Tyson Foods sustine ca ar fi bine ca activitatea sa se reia cat de curand. In caz contrar, lantul alimentar se va rupe. Fermierii deja nu prea mai au unde sa isi vanda animalele si pasarile pe care le cresc. Iar in curand aceste disfunctii ale sistemului se vor resimti la raft. Adica americanul venit la magazin nu va mai gasi carne, din cauza ca aceasta nu mai are cum sa ajunga din ferma in comert.

De fapt, nu atat faptul ca Tyson Foods a inchis abatoarele creeaza o problema, ci ca si alti doi mari procesatori din SUA se afla in aceeasi situatie. Este vorba despre Smithfield Foods din Dakota de Sud si si JBS Pork din Minnesota.

Acesti producatori, impreuna, asigura 15% din carnea de porc din tara.

Administratia americana este pusa, insa, in fata unei decizii dificile. Daca nu permite redeschiderea activitatii, intr-adevar, ar putea aparea probleme de alimentare cu carne a populatiei.

In schimb, daca permite reluarea activitatii, numarul imbolnavirilor de COVID-19 ar putea creste. Iar SUA sunt deja cea mai afectata tara din lume, cu aproape un milion de imbolnaviri si peste 55.000 de decese.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#SUA carne productie coronavirus pandemie , #producatori
Comentarii
Poza RAGNEA
RAGNEA
rank 5
Cine-i plinge pe astia este fraier.
Poza RAGNEA
RAGNEA
rank 5
SARS-COV-2 a fost facut in laboratorul virusologic din Wuhan.