Telemeaua de Ibanesti, al treilea produs romanesc recunoscut la nivelul UE

Marti, 15 Martie 2016, ora 11:03
4748 citiri
Telemeaua de Ibanesti, al treilea produs romanesc recunoscut la nivelul UE
Foto: Ministerul Agriculturii

"Telemeaua de Ibanesti" este al treilea produs romanesc recunoscut la nivelul Uniunii Europene (UE), a anuntat, marti, Ministerul Agriculturii.

Celelalte doua sunt "Salamul de Sibiu" si "Magiunul de Topoloveni".

"In marja lucrarilor Consiliului, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, dovada inregistrarii in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate pentru produsul "Telemea de Ibanesti".

Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervata pentru producatorii din aria geografica delimitata care indeplinesc conditiile prevazute in caietul de sarcini", a transmis Ministerul Agriculturii intr-un comunicat de presa.

Recunoasterea ca produs traditional da dreptul fabricantilor din Romania sa primeasca bani de la UE pentru promovarea produselor in afara granitelor tarii.

Detalii despre "Telemeaua de Ibanesti"

Potrivit caietului de sarcini, "Telemeaua de Ibanesti" este un produs alimentar obtinut prin coagularea acida a laptelui, urmata de prelucrarea tehnologica a coagulului prin procedee de ordin fizic, chimic si microbiologic.

Are in compozitie cazeina laptelui, cea mai mare parte de grasime, o parte din lactoza si din produsii ce se formeaza pe seama fermentatiei acesteia (acidul lactic), precum si o cantitate variabila de saruri minerale. Este un sortiment de branza telemea, fabricat din lapte de vaca si se prezinta sub doua forme: proaspata si maturata.

Specificitatea produsului alimentar este data de faptul ca telemeaua este obtinuta numai din lapte de vaca si conservata in saramura extrasa din fantana de apa sarata de la Orsova, care este o sursa de saramura pe care localnicii o foloseau inca din cele mai vechi timpuri pentru conservarea produselor alimentare: branza, carne, legume.

Saramura extrasa din fantana de la Orsova se caracterizeaza printr-o cantitate mai mare de calciu si magneziu fata de saramura obtinuta din dizolvarea sarii in apa.

Potrivit documentului, aria de productie este constituita din teritoriul administrativ al urmatoarelor comune: Ibanesti, Hodac si Gurghiu.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#produs alimentar romanesc recunoscut UE, #Telemea Ibanesti recunoscut UE, #Telemea Ibanesti , #producatori