Alerta bahica: Ramanem fara vin?

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 08:32
3061 citiri
Alerta bahica: Ramanem fara vin?
Foto: Associated Press

Intreaga lume se confrunta cu un deficit de vin, potrivit unui raport publicat recent de Morgan Stanley Research.

Iar situatia se inrautateste. Anul trecut, cererea a fost acoperita la limita.

Datele arata ca, in urmatorii ani, productia ar putea fi insuficienta pentru a face fata cererii, se arata in raportul mentionat, citat de Quartz.

Sunt doua aspecte ale problemei. Pe de o parte, consumul global de vin a crescut aproape fara intrerupere de la sfarsitul anilor 1990, cu exceptia unei scurte perioada intre 2008 si 2009.

Consumul a crescut in special in SUA si China. Americanii beau aproximativ 12% din productia globala de vin. Aici, consumul pe cap de locuitor s-a dublat de la inceputul secolului. De asemenea, in China, care este in prezent al cincilea mare importator de vin, consumul a crescut de patru ori in ultimii cinci ani.

Pe de alta parte, productia globala nu a reusit sa tina pasul, intrand pe un trend descrescator de la inceputul anilor 2000. Varful productiei a fost atins in 2004, se mai mentioneaza in raport.

"Vinovati" pentru aceasta situatie sunt primii trei mari productori de vin ai lumii: Spania, Franta si Italia, unde suprafata terenurilor utilizate pentru plantatii de vita-de-vie s-a redus considerabil din 2001.

Exista si o veste buna. Anul acesta, productia de vin a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani. Insa pentru inversarea tendintei actuale este nevoie de mai mult decat o singura recolta bogata.

Anul trecut, Romania ocupa locul 11 in clasamentul mondial al producatorilor de vin, potrivit Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#productie vin scazuta, #deficit vin, #producatori vin, #consum vin, #teren vita vie , #producatori