Topul celor mai mari producatori de vin: Cine a fost detronat si ce loc ocupa Romania

Joi, 29 Octombrie 2015, ora 11:33
8829 citiri
Topul celor mai mari producatori de vin: Cine a fost detronat si ce loc ocupa Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Italia va fi in 2015 tara cu cea mai mare productie de vin, detronand Franta, anul acesta fiind mult mai bun decat 2014, pentru culturile de struguri din statul peninsular.

Locul de bastina al bauturilor Chianti si Prosecco va inregistra un salt important in acest domeniu, transmite Bloomberg.

Astfel, producatorii de vin din Italia vor inregistra o crestere a volumului de 10%, pana la 48,9 milioane de hectolitri, in 2015, adica aproximativ 6,5 miliarde de sticle.

Potrivit estimarilor Organizatiei Internationale a Vinurilor, Franta va cobori in acest an pe locul al doilea, inregistrand un avans de doar 1,2%, pana la 47,4 milioane de hectolitri.

Datele Eurostat arata ca, in 2014, vinul le-a adus producatorilor italieni castiguri de 4,55 de miliarde de euro, adica 9,4% din suma totala inregistrata de agricultura.

Pe ce loc se afla Romania in topul producatorilor de vin

Vremea capricioasa a stricat culturile, insa lucrurile s-au schimbat.

"Anul trecut nu a fost un dezastru, insa am fost depasiti. Vinul face parte din traditia noastra, e important sa fim numarul unu", a explicat Carla di Paola, reprezentantul din Italia al Organizatiei Internationale a Vinurilor.

Pe de alta parte, e de notat faptul ca tara peninsulara va detine titlul pentru cea mai mare cantitate de vin produsa in 2015, insa Franta va inregistra castiguri mai mari, in special pentru ca vinde sortimente de sampanie foarte scumpe.

Estimarile mai arata ca productia de vin din Spania, al treilea cel mai mare producator din lume, va scadea cu 4,2% in 2015 fata de anul anterior, la 36,6 milioane de hectolitri, in timp ce Argentina va ajunge la 13,4 milioane de hectrolitri (minus 0,5%).

Foto: Bloomberg

Pe ce loc se afla Romania

In 2015, estimarile arata ca Romania va inregistra o productie de vin de 4,069 milioane de hectolitri.

Cantitatea reprezinta o crestere de 9% fata de anul anterior, plasand tara noastra pe locul 13 in topul producatorilor de vin, in spatele Rusiei, dar inaintea Ungariei, Braziliei si Greciei.

Surpriza din regiune este Bulgaria, care se afla pe locul 20, cu o productie de 1,538 milioane de hectolitri, ceea ce inseamna o crestere de 106% fata de 2014.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#top producatori vin, #Romania oroducatori vin, #Romania top producatori vin, #Italia productie vin, #productie vin , #producatori