Va mai primi Grecia medicamente de import daca renunta la euro?

Sambata, 19 Mai 2012, ora 09:26
2262 citiri
Va mai primi Grecia medicamente de import daca renunta la euro?
Foto: Arhiva

Producatorii internationali de medicamente lucreaza cu autoritatile europene la un plan de urgenta prin care sa mentina furnizarea de produse in Grecia, in cazul in care tara va fi nevoita sa renunte la euro.

In ultimele zile, discutiile pe aceasta tema s-au intensificat, potrivit unor surse din industrie, iar productorii se inspira din cazul cel mai recent de acest gen, al intrarii in incapacitate de plata a Argentinei, in 2002, cand unele companii au fost de acord sa continue furnizarea fara a fi platite, pentru o perioada de timp.

Directorii celor mai mari producatori de medicamente, in special cei europeni, sunt presati sa evite o catastrofa in domeniul sanatatii, care ar avea loc daca importurile din Grecia s-ar opri din cauza unei deprecieri masive a noii drahme.

"Exista o datorie morala sa se continue furnizarea. Grecia nu este o piata mare, asa ca majoritatea companiilor farmaceutice pot sa absoarba piederile financiare. Pierderea reputatiei i-ar costa mai mult decat costurile economice", a declarat Simon Friend, de la PricewaterhouseCoopers, citat de Reuters.

Desi planurile inca se pun la cale, exista deja pregatita o schema de urgenta, ce ar putea fi implementata intr-un termen foarte scurt si ar acoperi cererea de medicamente pentru cateva luni, potrivit unei surse.

"Suntem in alerta si mentinem contactul permanent cu Comisia Europeana si autoritatile elene si monitorizam situatia", a spus sursa.

Grecia isi importa aproape toate medicamentele si este dependenta de produsele de firma, utilizandu-se putine medicamente generice, prin urmare cheltuie o suma mare de bani pe cap de locuitor in acest sens.

In unele zone, sistemul medical elen are deja probleme legate de furnizarea de medicamente, iar statul are datorii de 1,21 de miliarde de euro catre spitale.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#furnizare medicamente Grecia, #iesire zona euro Grecia , #producatori
Comentarii