Care au fost cele mai mari banci din Romania in 2009

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 08:33
1994 citiri
Care au fost cele mai mari banci din Romania in 2009

Criza financiara din 2009 a lasat urme spectaculoase in clasamentul primelor 10 banci romanesti. Pe o piata in care creditul privat a inghetat, caderea unora a insemnat ascensiunea altora.

Daca in 2006, cand a fost preluata de austriecii de la Erste, BCR detinea peste un sfert din activele bancare, in 2009 cota de piata a bancii a ajuns la 19%, insa pozitia sa de lider dupa active nu este insa periclitata, informeaza Ziarul Financiar.

BRD si-a conservat pozitia secunda, cu o cota de 14,1%, ajustata cu 1,5 puncte procentuale fata de 2008.

Volksbank a ramas pe locul trei si a intrat pe pierdere, cu un minim avans la active in fata grecilor de la Alpha Bank care se afla pe locul patru dupa ce si-au marit cota de piata la 6,4% si au reusit sa incheie anul cu profit si dupa contabilitatea locala, desi la 9 luni intrasera si ei pe pierdere.

Banca de stat CEC a ajuns pe locul 5, dupa o crestere a cotei de piata cu doua puncte procentuale, pana la 6,3%. Italienii de la UniCredit au urcat la peste 6% cota de piata, insa au ramas pe locul 6.

Austriecii de la Raiffeisen au cazut pe locul 7, in timp ce Banca Transilvania, unul dintre sprinterii anilor 2007-2008, a ajuns pe 8.

Bancpost, una dintre primele banci infiintate dupa 1990, a pierdut cota de piata, coborand pe locul 9 si a si intrat pe pierdere in pofida eforturilor de restructurare.

Olandezii de la ING si-au conservat locul 10 ocupat de mai multi ani, cu o cota de 3,3% din activele sistemului bancar, in conditiile in care bilantul a crescut usor fata de 2008, la circa 11 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro). Recent, au raportat un profit brut de 84 miliarde de lei (20 mil. euro), in scadere cu 20%.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#banci 2009, #cele mai mari banci, #banci profit 2009 , #profit