Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum evitam supraindatorarea - sa luam bani de la bogati?

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 13:47
2451 citiri
Cum evitam supraindatorarea - sa luam bani de la bogati?
Foto: Ziare.com

Datoria publica a Romaniei se apropie de 40%, un nivel aproape dublu fata de cel existent in 2007 si o perspectiva ingrijoratoare in contextul in care asistam la experienta dureroasa a tarilor europene supraindatorate.

Ce alte solutii are Romania pentru a aduce venituri la buget fara a apela la impumuturi?

Profitul urias anuntat de Petrom in 2011, de 887 de milioane euro, a readus in discutie suprataxarea profiturilor extraordinare. Este vorba de taxa Robin Hood, propusa de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) inca din 2008.

Masura nu este insa fezabila in actualul context politic, considera Cristian Parvan, secretarul general al AOAR.

"Nu avem un guvern care sa aiba determinarea necesara pentru a lua o astfel de masura. Este nevoie de un guvern hotarat, care sa incerce sa restabileasca echilibrul intre profitabilizarea diverselor sectoare de activitate. Probabil ca semnalul si presiunile asupra Guvernului sunt ca aceste companii trebuie sa castige limitat si ca urmare niciun guvern de cinci ani n-a luat aceasta masura si nu va lua nici acum", a spus Cristian Parvan, pentru Ziare.com.

Daca totusi ar fi pusa in practica, Romania ar tebui sa urmeze exemplul Ungariei, a precizat oficialul AOAR.

In Ungaria, Guvernul a aplicat o astfel de taxa pe mai mai multe sectoare, precum energetic, bancar, telecom si retail.

Masura nu va aduce venituri insemnate la Guvern, insa va avea avea un impact semnificativ asupra activitatii companiilor vizate.

"Guvernul ar trebui sa puna zecile de mii de doctori in economie sa evalueze care va fi impactul asupra competitivitatii produselor romanesti si care va fi efectul asupra rezultatelor acestor companii, cate vor mai continua sa produca in Romania si cate vor mai putea sa faca fata unor astfel de costuri", a adugat Cristian Parvan.

Pe de alta parte, analistul Valentin Ionescu considera ca statul poate sa isi creasca veniturile printr-o reforma a institutiilor publice, prin disciplinarea cheltuirii banului public si printr-un control foarte strict al cheltuielilor de investitii publice, unde se duc foarte multi bani.

"Reducerea evaziunii fiscale ar fi o solutie, insa problema nu se poate rezolva pe termen scurt, trebuie regandit sistemul fiscal si trebuie intarit controlul. Evaziunea nu se combate doar prin control si pedepse. Presupune un plan pe cel putin doi-trei ani de acum incolo, in conditiile in care avem de facut fata si unei datorii publice destul de mari in urmatorii ani", a spus analistul, pentru Ziare.com.

Supraimpozitarea, masura populista?

In ceea ce priveste supraimpozitarea, masura nu poate fi eficienta, ci este doar o masura populista.

"Pedepsirea unui operator privat nu presupune neaparat disciplinarea lui. Ideea de a impozita castigurile suplimentare, cum se propune in cazul Petromului, nu este o masura eficienta, este o masura populista, care urmareste captarea atentiei unui segment de populatie, nu are nimic de a face cu economia, cu cresterea veniturilor la buget sau cu disciplinarea unui operator privat", a precizat Ionescu.

Nici omul de afaceri, Stefan Vuza, care este si membru AOAR, nu este adeptul suprataxarii.

"Orice suprataxare il face pe cel care trebuie sa plateasca sa gaseasca alte mijloace de a-si micsora profitul. Nu prin suprataxare maresti baza impozabila sau banul adus la buget. Cel care are un profit mai mare va gandi mai mult, mai atent, mai din timp sa-si diminueaze profitul", a spus Stefan Vuza pentru Ziare.com.

Marirea bazei impozabile este singura solutie care poate ajuta economia, considera omul de afaceri.

"Adica sa iei si de la preotii care fac afaceri, de la agricultori, de la profesori, care nu sunt taxati. Sunt zeci de domenii in Romania care nu sunt taxate inca. Avem peste jumatate de milion de oameni care muncesc la negru, industria de panificatie merge la negru, in conditiile in care kilogramul de grau, kilogramul de faina si painea au acelasi pret. Acolo cred ca ar trebui sa mearga domnii guvernanti sa isi mareasca veniturile la buget", a comentat Vuza.

Cei care vor fi supusi suprataxarii vor gasi numeroase solutii pentru a-si diminua profitul, facand masura, practic, inutila.

"Ideea conform careia suprataxarea ii face pe cei care au profituri foarte mari sa contribuie este o iluzie, spulberata de filosofia financiara elvetiana: nu impune taxe celui puternic, pentru ca el are parghii nelimitate, legale, de a-si diminua profitul, de la investitii pana la diurna pentru angajati. Guvernantii trebuie sa faca un mediu predictibil si egal competitional intre jucatori. Suprataxarea este ideea unui birocrat care nu vede care este pozitia reala in piata a celui caruia i se aplica", a conchis omul de afaceri.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#datorie publica Romania, #taxa Robin Hood, #supraimpozitare , #profit