Ziare.com

Incepand de luni, patronii si asociatii vor putea scoate trimestrial dividende din firme

Luni, 16 Iulie 2018, ora 09:40

   

Incepand de luni, patronii si asociatii vor putea scoate trimestrial dividende din firme
Incepand de luni, societatile pot sa distribuie trimestrial dividende ce provin din profitul exercitiului financiar in curs.

Legea nr. 163/2018 ce modifica procedura de plata a dividendelor a fost publicata, joi, in Monitorul Oficial.

Astfel, repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop.

Din acestea se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare, aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Retinem in acest sens ca suma permisa la distribuire se diminueaza cu eventualele pierderi reportate din anii anteriori si cu rezervele obligatorii si doar profitul ramas se poate distribui.

Se recomanda in acest caz sa se acopere mai intai pierderile contabile si apoi sa se efectueze repartizarea de dividende.

Calculul anual al rezultatului exercitiului si regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.

Foarte important: Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun.

De retinut: Societatile care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende au obligatia sa intocmeasca situatii financiare interimare. Acestea sunt supuse auditului, in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii.

Situatiile financiare interimare sunt supuse verificarii de catre cenzori in cazul in care situatiile financiare anuale fac obiectul verificarii de catre cenzori.

Cu aceasta ocazie, se modifica si reglementarea privind distribuirea de dividende prevazuta de Legea nr. 61/1990 privind societatile, republicata cu modificari.

Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.

In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti. Adunarea generala a actionarilor/asociatilor poate sa stabileasca o dobanda mai mare.

Mare atentie: Este considerata in continuare INFRACTIUNE fapta prin care o persoana "incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare si anual, pe baza situatiilor financiare anuale, sau contrar celor rezultate din acestea."

Amintim si faptul ca prevederi similare s-au adoptat si pentru societatile cooperatiste fiind modificata si Legea cooperatiei nr. 1/2005 cu modificari ulterioare. Si aceste entitati pot sa distribuie dividende trimestrial, iar incasarea de dividende din profituri fictive este infractiune.

Consultant Fiscal,
Auditor Financiar,
Adrian Benta
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre dividende trimestrial
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14423 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta e super!

O masura liberala!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor