Scandalul dioxinei loveste puternic in vanzarile de carne de porc

Duminica, 21 Decembrie 2008, ora 16:10
1850 citiri
Scandalul dioxinei loveste puternic in vanzarile de carne de porc
Foto: sibianulonline.ro

Inainte de Sarbatori, procesatorii romani inregistreaza cele mai mari pierderi din ultimii ani dupa ce scandalul dioxinei le-a scazut vanzarile cu cel putin 50%.

Mai mult, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, avertizeaza ca lucrurile vor merge si mai prost, pentru ca in 2009, o parte dintre firme vor intra in faliment, iar muncitorii vor fi trimisi acasa, arata Realitatea Tv.

Industria carnii are cel mai prost an din ultimii 10, foarte putine societati obtinand profit, atat din cauza fluctuatiilor monedei europene, a crizei economic, cat si a scandalului dioxinei.

Peste o suta de tone de carne contaminata au ajuns in Romania, iar populatia a intrat in panica.

"O scadere de vanzari de 50 pana la 80% la unitatile de procesare romanesti. Deci asta a fost prima bomba, lumea fiind convinsa ca in toate unitatile a intrat carne din Irlanda", a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, citat de aceeasi sursa.

Din ce in ce mai multe persoane se indreapta spre crecatorii particulari, insa autoritatile spun ca in acest caz pericolul de imbolnavire este si mai mare.

De multe ori, oamenii care sacrifica porci acasa nu duc carne la veterinari pentru control. Mai grav, o mare parte dintre firmele romanesti au inceput si ele sa lucreze la negru, din cauza taxelor prea mari.

Pana la 25 de tari au importat carne de porc irlandeza contaminata cu dioxina. Guvernul irlandez a ordonat retragerea de la vanzare a tuturor alimentelor pe baza de carne de porc produse pe insula dupa 1 septembrie.

Ce face dioxina?

Termenul de dioxine se refera la un grup de substante cu structura chimica si proprietati biologice asemanatoare. Toate aceste substante au potential toxic si cancerigen.

Tulburarile comportamentale, depresia, tulburarile hormonale, diverse forme de cancer, sunt doar cateva dintre afectiunile de care se vor imbolnavi cei care au consumat carne de porc contaminata cu dioxina, a declarat pentru evz.ro directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi.

Mencinicopschi sustine ca, in Romania, nu exista niciun laborator de analize medicale care sa detecteze dioxina in corpul uman iar "tabloul simptomatic" nu se cunoaste exact in acest moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#profit procesatori carne, #scandal dioxina, #faliment , #profit