Magazinul care ne spune sa cumparam mai putin. Catre o schimbare in industria hainelor

Duminica, 06 Decembrie 2015, ora 11:45
6688 citiri
Magazinul care ne spune sa cumparam mai putin. Catre o schimbare in industria hainelor
Foto: Patagonia

In contextul in care industriei modei i se reproseaza faptul ca umple rafturile magazinelor cu inepuizabile cantitati de bluze, de pantaloni sau de rochii ieftine, fara sa tina cont de ce se va intampla in cele din urma cu toate aceste lucruri, sunt derulate numeroase actiuni menite sa contracareze amprenta aviditatii pentru haine asupra mediului.

Multe dintre ele vin chiar din partea unor companii din domeniu.

In SUA, arata CBS News, sunt generate aproximativ 37 de kilograme de deseuri textile de persoana in fiecare an, potrivit Consiliului pentru Reciclarea Produselor Textile, iar numarul se afla in crestere.

Putine dintre aceste haine sunt donate sau reciclate. Cea mai mare parte ajunge la groapa de gunoi.

O schimbare de mentalitate: Oamenii care nu cumpara nimic

Elizabeth Cline, autoarea cartii "Overdressed: The Shockingly High Price of Cheap Fashion" ("Prea multe haine: Costul socant de mare al hainelor ieftine"), acuza retaileri mass-market ca H&M si Forever 21 ca, impreuna cu internetul, au creat o cultura in care cumparatorii, in special tinerele femei, se simt obligati sa cumpere mai mult.

Dezvoltarea industriei fast fashion si a consumului de unica folosinta din ultimii ani a creat multa risipa, arata Cline.

Potrivit acesteia, brandurile de articole vestimentare ieftine folosesc destinatii ca India si Bangladesh pentru a-si produce hainele mai repede, in conditii mai avantajoase.

"Pot produce haine mai repede ca niciodata si pot produce mai multe stiluri in mod continuu. (...) Poti intra azi intr-un magazin H&M, iar saptamana viitoare vor fi o multime de produse noi care nu sunt astazi", spune Cline.

De partea cealalata, reprezentantii industriei insista ca pur si simplu le ofera clientilor mai multe optiuni, iar preocuparile cu privire la impactul asupra mediului sunt exagerate. De asemenea, acestia afirma ca vanzarile au scazut de la an la an, partial ca urmare a crizei.

Totusi, magazinele de haine recunosc importanta reciclarii. Printre masurile luate in aceasta directie este, de exemplu, acordarea de reduceri clientilor care returneaza hainele pe care nu le mai poarta si colaborarea cu firme specializate in reciclarea produselor.

Hainele recuperate sunt uneori revandute, donate catre adaposturi sau folosite ca materiale pentru izolarea locuintelor construite pentru persoane defavorizate.

Ideea de a le da hainelor folosite o a doua viata a atras numeroase startup-uri care le ofera utilizatorilor posibilitatea sa cumpere, sa schimbe sau sa recicleze haine pe internet.

O solutie: haine din materiale reciclate

La o scara mai mica, companiile de haine introduc linii vestimentare pentru care sunt utilizate materiale reciclate.

Patagonia, companie producatoare de echipamente si imbracaminte outdoor si unul dintre pionierii acestei abordari, a incorporat inca din anii 1990 sticle de plastic, resturi rezultate in procesul de productie si articole uzate in fibrele de poliester folosite pentru producerea hainelor.

Compania suedeza H&M, care a colectat 18.000 de tone de haine uzate in magazinele sale, din 2013, a inceput din acest an sa foloseasca bumbac reciclat din hainele colectate intr-o noua linie de produse.

Interpretul si compozitorul american Pharrell Williams a creat, impreuna cu G-Star RAW, o linie de blugi din plastic din Oceanul Pacific.

Insa aceste demersuri reprezinta o parte minuscula in ansamblul industriei, in timp ce o prefacere reala poate fi determinata de consumatori. Este nevoie de o schimbare de gandire din partea acestora, arata sursa citata, o schimbare de la perceperea hainelor ca lucruri de unica folosinta, pe care le aruncam cand nu ne mai trebuie, la achizitia de bunuri durabile.

"Oamenii trebuie sa invete sa cumpere mai putin, iar companiile trebuie sa invete sa fie profitabile vanzand mai putin. (...) Ceva trebuie sa se schimbe in mod fundamental in lumea consumului, care sa reduca presiunile in ceea ce priveste materiile prime, planeta si oamenii care fac toate aceste lucuri peste tot in lume", a spus Jill Dumain, directorul Patagonia pentru strategia de mediu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#magazine haine mediu, #reciclare haine , #retail