Produsele marca proprie din magazine, din ce in ce mai cumparate de romani

Luni, 17 Iunie 2013, ora 12:53
1685 citiri
Produsele marca proprie din magazine, din ce in ce mai cumparate de romani

In ultimii ani, marcile proprii au crescut intr-un ritm accelerat, ajungand sa acopere, in 2012, 12% din valoarea totala a bunurilor de larg consum, in comparatie cu 2%, cat reprezentau in 2007.

Cresterea fata de anul precedent este de trei puncte procentuale, de la o cota de piata de 9% la 12%, potrivit un studiu GfK remis luni Ziare.com.

In 2011, numarul de gospodarii care au cumparat cel putin o data o marca proprie a atins potential maxim, peste 9 din 10 gospodarii ajungand sa cumpere marci private.

In 2012, piata s-a consolidat, romanii ajungand sa fie loiali marcilor private si sa cumpere fie din ce in ce mai multe categorii, fie aceleasi produse in mod repetat.

Cea mai buna dezvoltare se poate vedea pe segmentul produselor alimentare, unde marcile private acopera 17% din valoarea totala pentru consumul casnic.

Cresteri importante au adus in 2012 categorii precum cascavalul (8 puncte procentuale), iaurtul simplu (7 puncte) si cerealele pentru micul dejun (6 puncte).

Si produsele de ingrijire a casei vandute sub eticheta "marca proprie" - servetele, servete de bucatarie, servetele umede sau hartie igienica - au ajuns sa acopere 11% din valoarea totala.

"Diversificarea categoriilor si a segmentelor de piata pe care patrund - dezvoltarea brandurilor de nisa, intrarea pe segmente premium si super-premium - dar si intensificarea activitatilor de marketing si de comunicare sunt motoarele de crestere pentru produsele marca proprie", explica Raluca Raschip, Consumer Goods and Retail Director GfK Romania.

In ultimul an, retailerii au intensificat promovarea marcilor proprii, ponderea acestora ajungand la aproape 10%, fata de aproximativ 3%, cat era in anii 2010 si 2011.

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#marci proprii crestere romani, #crestere retaileri marci private, #studiu crestere marci private , #retail