Masurile de austeritate reduc cu 5% vanzarile in retailul IT

Marti, 15 Iunie 2010, ora 07:36
1506 citiri
Masurile de austeritate reduc cu 5% vanzarile in retailul IT

Lipsa unor masuri de redresare economica, dar si amenintarile privind reducerea salariilor bugetarilor au facut ca vanzarile in segmentul electroIT sa scada dramatic.

"Lunile mai si iunie sunt cele mai slabe din ultimii ani. Inainte de inceputul anului estimasem o crestere a pietei de 10%, insa din cauza amanarii eficientizarii in sectorul public si a problemelor din Europa, consumul a fost afectat in prima parte a anului", a declarat Iulian Stanciu, directorul general al eMAG, pentru Financiarul.

"Piata de electroIT este deja influentata, ca si majoritatea pietelor de consum din Romania, prin impactul psihologic asupra consumatorilor pe care il au discutiile despre scaderea salariilor si pensiilor. Pe scurt, elementul psihologic functioneaza astfel: tot mai multi consumatori nu mai cheltuiesc nimic de teama ca va urma o perioada si mai grea, cu o criza si mai puternica din cauza acestor micsorari de venituri ale unor largi categorii de romani. In continuare, in masura in care aceste masuri devin efective, influenta va fi din ce in ce mai puternica, deoarece pe langa elementul psihologic va aparea si un element real legat de micsorarea veniturilor disponibile in cazul a milioane de romani", considera si antreprenorul Marius Ghenea, implicat in comertul online cu produse electroIT, prin magazinele PCFun, PCGarage, ElectroFun etc.

Scaderea vine dupa ce, in 2009, piata bunurilor de folosinta indelungata (electronice, electrocasnice, IT, comunicatii etc.) a inregistrat o scadere de 49%, pe fondul scaderii veniturilor cumparatorilor afectati de criza economica.

Potrivit estimarilor, piata electroIT este in prezent cu 5%-10% sub nivelul de anul trecut. "Sunt convins ca lunile mai si iunie sunt cele mai slabe din ultimii ani. In acest moment, piata este cu 5%-10% sub nivelul de anul trecut, dar ne asteptam ca in a doua jumatate a anului piata sa fie peste nivelul atins anul trecut", a completat Stanciu.

Perspectivele pentru revigorarea consumului sunt impartite, unii antreprenori fiind optimisti, altii ceva mai putin.

"Daca ar fi existat niste minime masuri de redresare economica aplicate de guvern, cred ca in ultima parte a anului piata de electroIT ar fi inceput sa creasca din nou, in mod natural, pentru ca cererea in aceste categorii de produse a fost reprimata si amanata pentru o perioada foarte lunga de timp, astfel ca exista cerere naturala semnificativ mai mare decat achizitiile care se fac in prezent, iar aceasta cerere nefinalizata se acumuleaza, nu dispare (...), cred ca putem vedea o amanare pentru 2011, desi repet, cererea naturala in acest domeniu (electroIT) este semnificativa si a fost deja amanata aproximativ doi ani, ceea ce este un interval de timp destul de lung", apreciaza Ghenea.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#piata IT, #vanzari IT, #retail IT, #masuri austeritate , #retail