Ai fost concediat abuziv? Ce poti face

Luni, 30 Iunie 2014, ora 09:46
4047 citiri
Ai fost concediat abuziv? Ce poti face

Situatiile in care firmele se folosesc de contextul economic nefavorabil pentru a-si concedia in mod abuziv salariatii sunt numeroase, sustin avocatii. Zeci de mii de romani isi cauta dreptatea in justitie.

Cei care se considera nedreptatiti prin concedierea dispusa de firma la care lucreaza se pot adresa Tribunalului din raza caruia isi are domiciliul, resedinta sau locul de munca, a explicat avocatul Marius-Catalin Predut, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Termenul pentru depunerea contestatiei impotriva deciziei de concediere este de 45 de zile calendaristice de la data la care aceasta fost adusa la cunostinta salariatului. Astfel de cereri sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru.

Cu toate ca dispozitiile Codului muncii stabilesc faptul ca aceste cauze se judeca in regim de urgenta, termenele de judecata neputand fi mai mari de 15 zile, durata de solutionare depinde de numarul de dosare care se afla pe rolul instantei investite cu solutionarea unor astfel de dosare.

Prin adoptarea Noului Cod de procedura civila s-a avut in vedere si reducerea timpului in care se solutioneaza un dosar. Fiind intr-o perioada de tranzitie de la Vechiul Cod de procedura civila la Noul Cod de procedura civila, rezultatele avute in vedere la adoptarea noilor reglementari inca nu pot fi clar evidentiate.

Insa, in ultimul an se poate observa faptul ca dosarele care se judeca dupa noua procedura au un termen de judecare mai mic. Daca la Tribunalul Bucuresti termenul pentru solutionarea in fond al unui dosar este in jur de 8-14 luni, la instantele la care numarul de litigii de munca este mai mic, termenul de solutionare este de 3-6 luni.

Peste 25.000 de salarati concediati isi cauta dreptatea in justitie

Numarul salariatilor nemultumiti de concedierile dispuse de angajatorii care invoca efectele crizei economice a crescut ingrijorator in ultimii ani.

Potrivit Ministerului Justitiei, in urma analizei datelor furnizate prin intermediul portalului instantelor de judecata, pe rolul Tribunalelor din tara se afla un total de 25.496 de dosare care au ca obiect contestarea de catre salariati a deciziilor de concediere dispuse de angajatori.

"Cele mai aglomerate tribunale cu solutionarea unor astfel de cauze sunt Tribunalul Bucuresti (6.671 de dosare), Tribunalul Dolj, (1.467 de dosare), Tribunalul Constanta, (1.111 dosare), iar cel mai putin aglomerate sunt Tribunalul Salaj, (124 de dosare), Tribunalul Alba (121 de dosare), Tribunalul Covasna (72 de dosare) ", a aratat avocatul Marius-Catalin Predut.

Nemultumirile salariatilor concediati pornesc, in principal, de la pierderea locului de munca, ca unica sursa de venit.

In majoritatea cazurilor, salariatii concediati de catre firmele care invoca astfel de probleme solicita anularea deciziilor prin care s-a dispus masura concedierii, reintegrarea pe locul de munca avut la data concedierii precum si plata salariilor care li s-ar fi cuvenit pe durata desfasurarii procesului (adica de la data la care s-a dispus concedierea si pana la data la care societatea este obligata sa il reintegreze pe salariat).

De asemenea, nu sunt putine situatiile in care salariatii solicita daune morale pentru recuperarea prejudiciului cauzat de pierderea locului de munca.

Codul muncii stabileste o procedura stricta atat in ceea ce priveste emiterea de catre angajator a deciziei de concediere, cat si procedura pe care trebuie sa o urmeze salariatul in cazul in care este nemultumit de concedierea dispusa de catre angajator.

C.S.

Quarterly Report - Editia 4

Angajații ANAF ar putea fi obligați să plătească amenzi. Măsuri împotriva executării silite abuzive
Angajații ANAF ar putea fi obligați să plătească amenzi. Măsuri împotriva executării silite abuzive
Funcţionarii ANAF ar putea plăti amenzi usturătoare dacă nu vor respecta termenele pentru trimiterea comunicărilor către contribuabili, conform unei iniţiative legislative depusă de...
S-a deschis în România supermarketul unde nu mai scanezi produsele la casa de marcat. Amazon a renunțat la această tehnologie, care s-a dovedit păguboasă
S-a deschis în România supermarketul unde nu mai scanezi produsele la casa de marcat. Amazon a renunțat la această tehnologie, care s-a dovedit păguboasă
O companie germană anunță deschiderea primului "magazin autonom" în România. Gigantul american Amazon Inc a implementat un sistem similar, la care a anunțat recent că renunță parțial....
#concedieri abuzive avocat, #concediere motive economica, #salariati , #salariati