Angajatii Bibliotecii Nationale primesc majorari de pana la 140% - noua lege a salarizarii

Vineri, 10 Martie 2017, ora 16:20
6350 citiri
Angajatii Bibliotecii Nationale primesc majorari de pana la 140% - noua lege a salarizarii

Presedintele Sindicatului Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNaR), Elena Bucur, a declarat vineri, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca in proiectul Legii salarizarii unitare sunt prevazute cresteri pentru angajatii BNaR care ajung si la 140 la suta.

"Am sustinut reasezarea sistemului de salarizare si repunerea Bibliotecii Nationale in fruntea sistemului national de biblioteci. Acum, salariatii Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNaR), multi dintre ei, specialisti cu studii superioare, au salarii mai mici decat ale unui bibliotecar comunal, ceea ce nu este firesc. Din ceea ce am vazut, in grila actuala salariile sunt ok si, intr-adevar, se va face o corectie (...) Sunt avantajate functiile mici, salariile mici, care vor avea o crestere si de 100 la suta, procentual, incepand cu 2018, incepand de la 12 la suta, pana in 2021 ajungand de la 76 la suta pana la 100 la suta. Vor ajunge chiar si la 140 la suta", a spus Elena Bucur.

Liderul sindical a precizat ca, in 2015, bibliotecile universitare au avut o crestere salariala de 25 la suta, iar atunci Biblioteca Nationala a Romaniei a ramas mult in urma.

"Prin Ordonanta 2/2017, bibliotecile comunale apartinand consiliilor locale au avut o crestere de 20 la suta, Biblioteca Nationala a Romaniei nu a primit nimic", a mai spus Elena Bucur.

Ea a adaugat ca Biblioteca Nationala are in prezent aproximativ 228 de angajati, desi, conform legii si asa cum ar avea nevoie, ar trebui sa fie 995.

"Noi am cerut ca in 2017 sa fim macar 350 de angajati. Acum, un salariat al Bibliotecii Nationale acopera doi-trei salariati", a mai spus presedintele SBNR.

Discutiile privind proiectul Legii salarizarii unitare au inceput luni, primii care au fost la negocieri fiind sindicalistii din aparare si ordine publica. Negocierile au continuat marti cu sindicatele din Sanatate si joi cu sindicalistii din Educatie, iar vineri au avut loc discutii cu federatiile din Cultura.

Citeste mai multe despre majorarile de salarii anuntate de PSD:

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, joi, ca trebuie ca, in final, toate sumele sa se incadreze in anvelopa salariala de 32 de miliarde de lei, precizand ca toti bugetarii vor avea in sporuri un voucher de vacanta si doua norme de hrana si ca va fi o distributie corecta a sporurilor, nu ca pana acum, cand sefii luau sporuri foarte mari fata de restul angajatilor.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...