ArcelorMittal Galati isi reduce productia, pe fondul crizei economice globale

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 16:50
1356 citiri
ArcelorMittal Galati isi reduce productia, pe fondul crizei economice globale

Combinatul ArcelorMittal Galati pregateste restrangerea activitatii in otelarii, laminoare si furnale, reducerea temporara a productiei cu 50%, suspendarea contractelor cu majoritatea subcontractorilor si redistribuirea sau chiar concedierea a sute de salariati, din cauza scaderii comenzilor.

Liderul sindicatului Solidaritatea de pe platforma galateana, George Tiber, a declarat vineri, citand surse din administratia companiei siderurgice, ca unitatea se pregateste pentru o restrangere temporara a activitatii, pe fondul crizei economice mondiale, care a afectat si piata otelului.

Potrivit lui Tiber, cererea de produse siderurgice a scazut, multe comenzi fiind deja anulate, astfel ca productia de otel, fonta si laminate va fi redusa la jumatate.

"Productia la anumite produse, in special la cele de fonta, de otel si de laminate, va fi redusa cam cu 50% pentru o perioada, pentru ca a scazut cererea si nu se produce pe stoc", a spus Gheorghe Tiber.

Masurile de reducere a productiei includ inchiderea temporara a mai multor sectii din combinatul galatean, in discutii find cele din Uzina de Otelarii Refractare, Uzina Aglomerare Furnale si Uzina de Laminate Plate.

"In cadrul acestei reduceri, se preconizeaza ca Otelaria 3 si TC 3 (Turnare Continua 3, n.r.) sa fie un pic oprite si reparate. Nu se stie pentru cat timp, deoarece la ora asta nici ei (oficialii din administratia companiei, n.r.) nu au niciun fel de ordin, decat sa ne pregatim ca, daca va fi cazul, sa reducem productia si sa redistribuim personalul in celelalte otelarii si turnatorii.

In general, la Otelarii, din doua Turnari, va merge cate una. La Furnale, daca criza se va intensifica, vom functiona cu doua furnale in loc de patru, cate sunt functionale. Alaltaieri (miercuri, n.r.) au functionat patru furnale, ieri (joi, n.r.) au functionat trei, unul fiind oprit pentru revizie, iar azi merg tot trei furnale. La Laminoare, depinde de cerere", a afirmat, vineri, presedintele Solidaritatea.

In ceea ce priveste Laminoarele, unii salariati ArcelorMittal Galati au declarat, pentru NewsIn, ca au primit informatii potrivit carora masuri similare vor fi luate la Laminorul de Benzi la Rece, Laminorul de Benzi la Cald, Laminorul de Tabla Groasa 1 si Laminorul de Tabla Groasa 2, in sensul ca aceste instalatii vor functiona ciclic, dupa cum urmeaza: doua zile productie, 15 zile pauza.

Intrebat daca acest scenariu este posibil, liderul sindical a declarat ca, deocamdata, nu s-a luat nicio decizie in acest sens, dar varianta a fost vehiculata. "Nu s-a hotarat acest lucru. S-a spus ca s-ar putea sa mergem doua zile", a spus Gheorghe Tiber. Presedintele Solidaritatea a precizat ca, in general, se va restrange activitatea si se va intra in revizie in sectiile in care exista "instalatii mai slabe, care necesita reparatii mai multe".

Conform aceleiasi surse, simultan cu restrangerea activitatii, ArcelorMittal Galati pregateste suspendarea contractelor cu majoritatea subcontractorilor. "Ca masura de preintampinare a socului asta, se preconizeaza ca 75-80% dintre firmele terte sa fie scoase in afara", a declarat liderul sindical.

In acest caz, lucrarile subcontractorilor ar putea fi preluate de angajatii ArcelorMittal Galati, ale caror sectii vor fi inchise temporar.

"Daca se va reduce productia, vor fi oameni de-ai nostri disponibili si, ca sa nu ii dam afara, ii folosim pentru reparatiile si reviziile de care avem nevoie. Atunci nu mai avem nevoie de terti, care si-asa nu fac decat sa consume bani multi, nejustificat si pentru lucrari de proasta calitate", a explicat Gheorghe Tiber.

Potrivit acestuia, solutia redistribuirii personalului va fi aplicata si in interiorul combinatului, nu doar in relatiile cu firmele terte, astfel incat muncitorii sa fie platiti in continuare.

Totusi, varianta aplicarii unei noi scheme de plecari voluntare nu este exclusa. Presedintele Solidaritatea a afirmat ca, din informatiile culese de liderii de uzine, in combinat ar fi in jur de 3.000 de oameni dispusi sa paraseasca unitatea, in schimbul recompenselor financiare. Discutiile purtate de Tiber cu administratia companiei au indicat, insa, ca aceasta nu doreste sa renunte la atat de multi angajati, ci la un grup de trei ori mai mic.

"Eu am intrebat pe cineva din conducerea combinatului de ce nu da o ordonanta sa plece vreo 3.000 de oameni, ca stiam ca sunt oameni multi care preseaza. Raspunsul a fost nu, pentru ca trebuie sa reluam productia. Patronatul nu a luat inca o decizie, dar, daca va aproba un nou val de autodisponibilizari in acest an, vor fi in jur de 800-1.000 de oameni.

Se vor face criterii de selectie a personalului, rationari, adica daca sunt doi soti sa plece cel cu salariul mai mic. Asta daca va fi cazul, dar nu se discuta nimic oficial. Oricum, salariatii care vor pleca vor primi 20.000, 18.000 sau 16.000 de lei, in functie de vechime, conform contractului colectiv de munca", a afirmat Gheorghe Tiber.

Pana atunci, liderul sindical va urmari daca masuri de reducere a productiei vor fi aplicate si in alte unitati ale Grupului ArcelorMittal. Tiber si-a exprimat teama ca pretextul crizei mondiale sa nu fie doar o strategie a patronatului de la Galati de a oferi cresteri salariale nesemnificative in aceasta perioada, cand se negociaza contractul colectiv de munca al unitatii pentru anul 2009.

"Daca aceste masuri nu vor fi luate si in alte companii din Grup, nu numai din Romania, pe mine m-ar putea face sa cred ca s-ar putea sa fie doar o strategie legata de negocierea care tocmai a inceput. Daca nu voi vedea ca masuri de reducere a productiei vor fi luate si in unitatile ArcelorMittal din Polonia, din Cehia, chiar si din tarile din Vest, voi crede ca nu e vorba doar de recesiunea asta, ci ca e vorba doar de o strategie de a tempera elanul solicitarilor noastre la negocieri.

Dar daca este adevarat ce s-a spus, noi am facut adresa ca sa fim consultati. Le-am spus dom'le, nu ne chemati sa ne comunicati decizia, ci ne chemati sa discutam intentia", a declarat presedintele Solidaritaea, Gheorghe Tiber.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#companii, #criza financiara, #reducere productie , #salariati