Cat a crescut salariul mediu si care e sectorul unde se castiga si peste 5.000 de lei pe luna

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:50
4756 citiri
Cat a crescut salariul mediu si care e sectorul unde se castiga si peste 5.000 de lei pe luna
Foto: Arhiva Ziare.com

Salariul mediu net din Romania a crescut, in februarie, cu 7 lei fata de luna a anterioara, pana la 1.950 de lei, iar cel mai bine platiti sunt angajatii din IT, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Cei care presteaza activitati de servicii in tehnologia informatiei au castigat, in medie, 5.148 de lei, iar la polul opus se afla cei care muncesc in hoteluri si restaurante (1.154 de lei).

Potrivit INS, comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,7%.

De asemenea, salariul mediu brut a fost mai mare cu 0,2% fata de luna anterioara, adica 2.693 de lei.

INS aminteste ca remuneratiile au fost mai mari in ianuarie decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performante), a drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna februarie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta, ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Teapa imensa pe care o iau bucurestenii la salariu

Cele mai mari cresteri de salarii

Potrivit INS, cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in urmatoarele domenii:

  • cu 32,3% in fabricarea produselor din tutun;
  • cu 11,4% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii) ;
  • intre 4,5% si 6,5% in activitati de editare, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, transporturi pe apa, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) ;
  • intre 2,5% si 4,5% in telecomunicatii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), cercetare-dezvoltare, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea echipamentelor electrice.

In ce domenii au scazut salariile

Pe de alta parte, scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in sectorul economic ca urmare a nerealizarilor de productii sau incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte), a acordarii de premii ocazionale in lunile precedente, dar si angajarii de salariati cu castiguri salariale mici, arata INS.

In acest sens, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel:

  • cu 10,7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
  • intre 4,5% si 6,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate;
  • intre 2,5% si 4,0% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati extractive, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

In sectorul bugetar s-au consemnat "usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-0,7%), respectiv invatamant (-0,2%) ", potrivit INS. Totodata, in administratia publica, castigul salarial mediu net a avut aceeasi valoare ca si in luna precedenta.

C.P.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#salariu mediu 2016, #crestere salarii, #salarii Romania 2016 , #salariati