Ce efecte va avea cresterea salariului minim: Disponibilizari, dificultati pentru firme si taieri de lefuri

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 19:12
4585 citiri
Ce efecte va avea cresterea salariului minim: Disponibilizari, dificultati pentru firme si taieri de lefuri

Peste trei sferturi dintre firmele care au participat la un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) considera ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultati companiei.

Cercetarea de piata a avut loc in perioada 4-7 decembrie, informeaza un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, in urma sondajului realizat, 76% dintre cei chestionati considera ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultati intreprinderii, 62% au fost de parere ca o crestere a salariului minim pe economie va avea ca principal efect disponibilizarea unor salariati si 84% au afirmat ca vor exista si efecte asupra grilei de salarizare la nivelul intreprinderii (pentru toti salariatii).

Ministrul Finantelor, despre salariul minim: Nu spunem ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere

De asemenea, intrebati ce masura considera ca sunt necesare a fi luate pentru mediul de afaceri pentru a se putea asigura cresterea salariului minim in anul 2016, acestia au solicitat: 80% stimularea investitiilor, 75% simplificarea birocratiei, 62% scaderea fiscalitatii 48% solicitand alte masuri.

Creste salariul minim - care sunt efectele

CNIPMMR apreciaza ca in proiectul bugetului de stat pentru anul 2016, noul Guvern nu a inclus o crestere a salariului minim de la 1.050 lei la 1.200 lei, exprimandu-si convingerea ca si pe viitor, Executivul si partidele parlamentare nu vor lua o decizie in acest domeniu, fara o fundamentare riguroasa, fara realizarea unei notei de impact, dar si fara consultarea organizatiilor reprezentative ale IMM-urilor.

Ministrul de Finante: Salariul minim pe economie nu creste de la 1 ianuarie 2016

Potrivit sursei citate, problematica salariului minim brut pe economie trebuie abordata in mod sistemic, cu luarea in considerare a urmatoarelor aspecte:

  • Necesitatea realizarii notei de impact, a aplicarii Testului IMM si consultarea obligatorie a organizatiilor reprezentative ale IMM-urilor pentru cresterea salariului minim in 2016,
  • Cresterile salariale, pentru a fi generatoare de performanta si competitivitate, ce trebuie sa-si gaseasca corespondentul in sporirea productivitatii muncii,
  • Imbunatatirea reglementarilor privind relatiile de munca si simplificarea birocratiei, in special pentru IMM-uri,
  • Cresterea enorma (pentru unele societati de peste 30 de ori) a impozitelor pe cladiri incepand cu 1 ianuarie 2016 afecteaza grav toate IMM-urile si elimina posibilitatea acordarii de cresteri salariale in 2016 pentru salariatii din IMM.

Sondajul a fost facut in randul membrilor CNIPMMR. Respondentii acestui sondaj sunt in proportie de 45% microintreprinderi, 18% intreprinderi mici, 27% intreprinderi mijlocii si 9% intreprinderi mari. Referitor la numarul de salariati incadrati la salariul minim pe economie (1050 lei), peste 54% dintre societatile intervievate au intre 1-5 salariati.

C.P.

Citeste si:
PressOne: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Cel puțin 42 de pagini ar fi luate din alte surse
PressOne: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Cel puțin 42 de pagini ar fi luate din alte surse
Premierul PNL Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, arată o investigație PressOne. Cel puțin 42 de pagini din...
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...