In ianuarie 2016, salariul mediu nominal brut a fost de 2.688 de lei, cu 8,3% mai mic decat in decembrie 2015, iar cei mai multi bani au castigat cei care lucreaza in IT, detronandu-i pe angajatii din industria de petrol si gaze.
Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.943 de lei, in scadere fata de luna precedenta cu 171 de lei (-8,1%).
Insa statistica mai releva un lucru interesant. Prabusirea pretului petrolului a afectat salariile romanilor care lucreaza in acest domeniu. Dupa o perioada indelungata in care ei au fost cel mai bine platiti romani, acum au fost devansati de IT-isti.
Prabusirea pretului petrolului baga in faliment doua industrii la care poate ca nu te-ai fi gandit
"Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (5.113 de lei), iar cele mai mici - in hoteluri si restaurante (1.163 lei) ", a comunicat INS.
Ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015
Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7% in prima luna din 2016. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 114,1%.
Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum
Indicele castigului salarial real a fost de 92,6% pentru ianuarie 2016 fata de luna precedenta.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 147,7%, cu 11,7 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna decembrie 2015.
Ianuarie 2016 comparativ cu decembrie 2015
In luna ianuarie 2016, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna decembrie 2015 a primelor de Sarbatori si a tichetelor cadou.
De asemenea, castigurile salariale medii nete din ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte) sau a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net
Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta
INS arata ca s-au inregistrat cresteri salariale, in ianuarie 2016 fata de decembrie 2015, doar in tranzactii imobiliare (+2,6%), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (+0,7%) si au fost in principal datorate acordarii de prime ocazionale si realizarii de productii ori incasari mai mari (functie de contracte).
In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-1,9%), respectiv in administratia publica (-1,4%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a crescut usor comparativ cu luna precedenta (+0,2%).
C.P.