CEO cu salariu de un dolar pe an, o manevra la moda: Ce se ascunde in spate

Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 18:15
8741 citiri
CEO cu salariu de un dolar pe an, o manevra la moda: Ce se ascunde in spate

Cand auzim despre topul Fortune al celor mai prolifici CEO din lume, ne gandim la cel mai bine platiti angajati ai companiilor de top. Surprinzator sau nu, in cateva cazuri, sefii companiilor sunt de fapt cel mai prost platiti oameni din tot personalul.

Tesla a anuntat joi ca CEO-ul sau Elon Musk a plecat acasa anul trecut cu... zero dolari. Niciun ban, nicio actiune, desi Tesla i-a oferit practic salariul minim de 35.000 de dolari, insa Musk nu a incasat niciun cec, scrie CNN MOney.

Esti nemultumit de salariu? Iata cativa CEO care castiga 1 dolar pe an

La fel ca Musk, inca o mana de sefi de companii, despre care ai gandi ca invart milioanele pe degete, muncesc aparent pro bono si aduc gigantilor pentru care lucreaza incasari consistente.

John Mackey de la Whole Foods, Larry Page si Sergey Brin de la Google, Mark Zuckerberg de la Facebook, James Truchard de la National Instruments si Richard Kinder de la Kinder Morgan, toti au plecat acasa anul trecut cu fix un dolar fiecare.

Asta presupunand ca au incasat acel cec de un dolar, oferit simbolic de catre companii. Pe vremea la care era primar al New York-ului, Michael Bloomberg a ales sa nu incaseze nici macar acel dolar. De fapt mai ramasesera 93 de centi dupa ce contributiile sociale si medicale au fost retrase.

Cel mai bine platiti CEO din lume

De ce un dolar si nu zero

Salariul de un dolar pe an a devenit o parctica populara in randul liderilor guvernamentali si unor CEO, in timpul Primului si celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Acestia incasau salariul simbolic de un dolar, in loc de zero, pentru ca in America este ilegal sa faci voluntariat pentru Guvern, daca nu e o urgenta.

Astazi, putin peste zece CEO sunt platiti cu acel dolar pe an, insa cei mai multi primesc si actiuni sau granturi.

De exemplu, fostul CEO al Oracle Larry Ellison a primit constant acest salariu simbolic de un dolar, insa s-a mentinut pe prima pozitie in clasamentul celor mai bine platiti CEO la nivel mondial. In 2013 de exemplu, el a castigat 65,7 milioane de dolari (plus un dolar).

La randul lor, CEO-ul Sears Eddie Lampert si cel al HP Meg Whitman s-au numarat printre cei platiti cu un dolar anul trecut, insa cu venituri uriase din alte surse.

Salariul fostului CEO Google, de la 1 dolar la peste 1 milion de dolari

Unii sefi de companii opteaza pentru plata in actiuni in loc de bani, pentru a face un gest simbolic, adica de a castiga in functie de performanta lor in fruntea corporatiilor.

In acelasi timp, inacasarea unui salariu de un dolar inseamna ca acesti CEO platesc taxe incomparabil mai mici. Veniturile de peste 413.200 de dolari sunt impozitate cu 39,6%, in schimb taxele pe actiuni sunt de doar 20%.

Adevarul din spatele dolarului simbolic este ca unii dintre acesti CEO sunt fondatorii milionari ai propriilor companii si oricum castiga averi din actiunile afacerilor lor.

Au atat de multi bani incat isi permit sa aleaga sa nu mai incaseze venituri suplimentare -pe de alta parte, ar luat tot din banii lor...

Citeste si:
Primele tensiuni în coaliţia PNL-PSD. Mărul discordiei: banii. PSD ameninţă cu audit la Finanţe
Primele tensiuni în coaliţia PNL-PSD. Mărul discordiei: banii. PSD ameninţă cu audit la Finanţe
Coaliţia dintre PNL şi PSD dă deja semne de tensiune, la doar o săptămână de la semnarea protocolului de alianţă. Cele două partide au poziţionări diferite, în privinţa aspectelor...
Prietenia Laurei Vicol, ajunsă șefa Comisiei Juridice, cu fugara Alina Bica. Cine frecventa salonul de înfrumusețare deținut de deputata PSD
Prietenia Laurei Vicol, ajunsă șefa Comisiei Juridice, cu fugara Alina Bica. Cine frecventa salonul de înfrumusețare deținut de deputata PSD
Deputata PSD Laura Vicol, noua șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, îi spune „naș” lui Ovidiu Tender (afaceristul condamnat în mega-dosarul RAFO-Carom) și deținea un salon...