Cine castiga cu adevarat gratie majorarilor din Sanatate si Educatie: Salariile mari cresc si cu 60%, cele mici bat pasul pe loc

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 08:39
28776 citiri
Cine castiga cu adevarat gratie majorarilor din Sanatate si Educatie: Salariile mari cresc si cu 60%, cele mici bat pasul pe loc
Foto: Arhiva Ziare.com

Majorarea unor salarii din Educatie si Sanatate a fost intens dezbatuta in ultima vreme. Pe langa problemele de constitutionalitate, care vor fi transate la CCR, se mai ridica si una legata de echitate. Ideea e ca unele lefuri mari vor ajunge sa creasca cu 60%, iar cele mici vor fi marite doar cu cateva procente.

Cifrele au fost furnizate de Ministerul Muncii la solicitarea Ziare.com.

Reprezentantii institutiei ne-au explicat ca, in ceea ce priveste Educatia, a fost adoptat urmatorul amendament:

"Incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de baza ale personalului din invatamant, aferente lunii decembrie 2016, care se regasesc in anexa nr.21 la prezenta ordonanta de urgenta, se majoreaza in medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si aprobate prin hotarare a Guvernului."

Avand in vedere ca se acorda aceeasi majorare in medie de 15% pentru intreg personalul din invatamant, vor beneficia de aceasta atat cei incadrati pe functia de director, cat si cei incadrati pe functia de invatator.

Salariile rezultate vor fi cunoscute insa abia dupa ce Ministerul Educatiei va elabora grila.

Matematic vorbind, insa, daca acorzi acelasi procent de majorare atat la un salariu mai mic cat si la un salariu mai mare, persoana cu salariul mai mic (invatator) va beneficia de o majorare mai mica in suma absoluta, fata de persoana cu salariul mai mare, care va primi mai multi bani (director).

Prin urmare, diferenta de salarizare intre cele doua functii se va mari.

Majorari de peste 60% pentru unii bugetari cu salarii mari

Majorari punctuale sunt prevazute insa in alte domenii, cum ar fi asistenta sociala, potrivit Ministerului Muncii.

Astfel, directorul unei unitati de asistenta sociala va avea o crestere de 50% (grad I), respectiv de 54% (grad II), un sef de centru - 64% (grad I), respectiv 60% (grad II), contabilul - 62% (grad I) si 55% (grad II), in timp ce pentru un educator debutant este prevazuta o scadere de 10%, iar un asistent social debutant va primi doar 6%.

"Trebuie mentionat ca in cazurile in care sunt prevazute scaderi, angajatii vor ramane in realitate cu salariile aflate in plata in prezent", arata Ministerul Muncii.

In mod similar cu situatia prezentata in asistenta sociala, un farmacist primar din serviciul de ambulanta va avea o crestere de 62%, in timp ce un farmacist debutant primeste doar 10%, iar in cazul farmacistilor din unitati clinice majorarile sunt de 53%, respectiv 11%.

De asemenea, asistentele medicale cu studii superioare ar urma sa beneficieze de o majorare a salariilor de doar 4%.

Cresterea salariilor, contestata la CCR si criticata de BNR

Problema inechitatii cresterilor salariale a fost adusa in discutie pentru prima data de ministrul Muncii, Dragos Paslaru, care a sustinut inainte de votul dat in Camera Deputatilor, ca modul in care s-au facut modificarile va majora si mai mult salariile mari, ale managerilor si directorilor de institutii si foarte putin pe cele mici, ale celor care abia intra in sistem si ale celor pe care statul vrea sa ii tina in tara, precum farmacisti, medici, asistente, invatatori sau profesori.

Guvernul a contestat cresterea salariilor pentru acesti bugetari la Curtea Constitutionala. Pe langa problema legata de inechitate, printre motivele invocate s-au numarat incalcarea legii care prevede ca lefurile angajatilor din sistemul public nu pot fi marite cu 6 luni inainte de alegeri si impactul bugetar urias.

In plus, pericliteaza foarte mult posibilitatea in perioada urmatoare de a aplica o lege a salarizarii bugetare.

O masura similara va lua si PNL, care a facut si o plangere penala pe numele presedintelui Camerei Deputatilor, pentru ca exista suspiciunea ca nu s-au intrunit conditiile necesare pentru ca votul sa fie validat.

De curand, conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a avertizat ca aplicarea "chiar si partiala" a masurilor fiscale si salariale initiate in ultima perioada in plan legislativ va genera supraincalzirea economiei, dar si alte efecte negative.

#efecte crestere salarii educatie sanatate, #crestere salarii educatie sanatate , #salariati