Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: Masurile adoptate de Guvern sunt insuficiente si partial neclare

Miercuri, 25 Martie 2020, ora 11:43
4133 citiri
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: Masurile adoptate de Guvern sunt insuficiente si partial neclare
Foto: Arhiva Ziare.com

Masurile adoptate de Guvern prin OUG 30/2020, menite sa sprijine mediul de afaceri si angajatii din Romania, in special cele referitoare la somajul tehnic, sunt inca insuficiente si partial neclare, sustine Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

"Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei - CDR a luat act de masurile recent adoptate si apreciaza eforturile depuse de Guvern de a gasi solutii cu care sa vina in ajutorul angajatilor si companiilor afectate de pandemia COVID-19, insa subliniaza ca aceste masuri trebuie sa fie clare, simple si aplicate in mod echilibrat si sa vizeze toate persoanele si companiile afectate de pandemie.

Inca de la inceputul declararii pandemiei, CDR a formulat o serie de propuneri pentru masuri concrete care sa vina in sprijinul companiilor aflate in dificultate, pentru a fi aplicate doar pe durata situatiei de urgenta, precum: solutii de flexibilizare a muncii, suport pentru somaj tehnic pentru toti angajatii si companiile impactate, simplificare, digitalizare si eliminarea birocratizarii.

Analizand masurile adoptate prin OUG nr. 30 din 2020, consideram inca insuficiente si partial neclare anumite aspecte privind implementarea acestora, in special cele care vizeaza somajul tehnic", se mentioneaza in comunicat.

Conform reprezentantilor CDR, pentru asigurarea unui echilibru economic este extrem de important ca masuri precum suportul in caz de somaj tehnic sa fie aplicate in mod unitar, nediscriminatoriu si sa vizeze toate categoriile de angajati si companii impactate, nu doar o parte dintre acestea.

"Masura nu reuseste sa adreseze nici problemele companiilor mici, care sunt pe punctul de a fi inchise. Consideram ca fiind vitala sprijinirea tuturor activitatilor afectate, nu doar a celor care sunt inchise prin deciziile autoritatilor sau unde angajatorii se afla in prezent in incapacitate de a plati salariile.

Masurile trebuie sa aiba si un caracter preventiv pentru a evita efecte negative si in viitor, nu doar in prezent.

Trebuie sa existe un sprijin acordat in mod nediscriminatoriu si balansat, pentru a evita efectele negative asupra economiei pe termen scurt, mediu si lung. In acest sens consideram necesar sa se elimine limita maxima de 75% pentru numarul persoanelor ce pot fi trimise in somaj tehnic, lasand la decizia fiecarui agent economic sa-si dimensioneze personalul activ versus cel in somaj tehnic in functie de nevoile rezultate din activitatea economica efectiva", subliniaza Coalitia.

In viziunea reprezentantilor mediului de afaceri, in forma actuala a OUG este foarte important sa fie clarificate de urgenta o serie de aspecte.

Astfel, CDR reclama faptul ca nu este clar mecanismul prin care indemnizatia de somaj tehnic ajunge la salariat, pentru ca, "asa cum este in acest moment stipulat in OUG, exista riscul ca plata pentru munca prestata in luna martie sa poata fi facuta catre angajat cel mai devreme in luna mai".

De asemenea, se aduce in discutie modul in care se aplica plafonarea indemnizatiei de somaj tehnic.

"OUG prevede reducerea cuantumului indemnizatiei de somaj de 75% din salariul de baza, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu. Trebuie clarificat expres daca aceasta plafonare se refera doar la cuantumul indemnizatiei care este suportat din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorul putand plati din fonduri proprii diferenta de indemnizatie pana la valoarea maxima prevazuta de Codul muncii sau negociata cu partenerii sociali, dupa caz", avertizeaza membrii Coalitiei.

Pe de alta parte, se face referire la conditia neclara fata de formularea de a fi in incapacitate de plata a salariilor tuturor salariatilor.

"Nu este clar cum va fi evaluata aceasta in functie de specificul fiecarui sector: de exemplu, daca aceasta se raporteaza doar la salariatii afectati de masura somajului sau la toti salariatii societatii. Nu este justificat sa nu beneficieze de suport si acei angajatori care pot plati o parte dintre salariati, a caror activitate nu a fost inca afectata", sunt de parere reprezentantii CDR.

Pe lista aspectelor considerate de catre mediul de afaceri neclare se mai afla: diminuarea incasarilor (nu este clar ce incasari sunt vizate si daca sunt vizate doar incasarile din activitatea redusa - exemplu: situatia angajatorilor cu mai multe puncte de lucru sau mai multe activitati), indemnizatia sa fie scutita de plata taxelor si contributiilor, in vederea simplificarii acestei proceduri, ipoteza referitoare la incapacitatea de a plati salariile se refera la reducerea activitatii (este necesar sa se clarifice daca rambursarea indemnizatiei se aplica si in ipoteza intreruperii temporare a activitatii (reducerea nu este intotdeauna o optiune).

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#masuri guvern economie coronavirus, #mediu afaceri coronavirus , #salariati