Ziare.com

Codul Muncii a fost modificat: Noutati importante legate de concediul de odihna

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 18:31

   

Codul Muncii a fost modificat: Noutati importante legate de concediul de odihna
Deputatii au aprobat, miercuri, cateva modificari aduse Codului Muncii, referitoare la concediul de odihna, care vin in ajutorul angajatului.

Pana acum, acesta "se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic".

Insa prevederea a fost inlocuita cu urmatorul articol: "Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile", se arata in modificarile aduse Codului Muncii si aprobate de Camera Deputatilor.

De asemenea, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Cu alte cuvinte, initiatorii au propus ca durata concediului medical sa nu afecteze durata concediului de odihna. Aceasta prevedere nu era inclusa in varianta anterioara a Codului Muncii.

"In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate", potrivit noilor prevederi.

Deputatii au mai aprobat si faptul ca salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic.

In acest caz, angajatorul "este obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical."

Mai mult, "in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual".

De asemenea, "compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca", potrivit modificarilor aduse Codului Muncii.

Prevederile adoptate de Camera Deputatilor arata ca absentele nemotivate de la munca si concediile fara plata vor fi scazute din vechimea in munca, iar exceptie vor face concediile fara plata pentru formare profesionala.

Initiativa legislativa, depusa de 60 de parlamentari PSD, a fost respinsa de Senat, insa Camera Deputatilor, ca for decizional, a adoptat-o miercuri cu 207 voturi pentru, 3 impotriva si 89 de abtineri.

Pentru a intra in vigoare, modificarile trebuie aprobate si de presedintele Romaniei, Traian Basescu.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 36144 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

18 luni

Practic salariatul isi poate primii drepturile, concediu sau banii pentru acesta, dupa 18 luni. Fara ca angajatorul, de rea credinta, sa poata fi actionat in justitie. Cine este avantajat atunci?

 

Nu-ti fa probleme!

Basescu pe final, respinge tot! Nu citeste nimic, dar el respinge tot! Asa va face si cu aceste reglementari! Vor cadea in sarcina lui Iohannis sa le aprobe!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor