Angajatii romani mananca in graba si la ore neregulate - cati bani dau pe pranz

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 16:39
3909 citiri
Angajatii romani mananca in graba si la ore neregulate - cati bani dau pe pranz

Angajatii romani mananca in graba, la ore neregulate, nereusind sa consume suficiente fructe si legume si sa evite alimentele procesate, desi sunt din ce in ce mai preocupati de impactul mancarii si al obiceiurilor alimentare asupra sanatatii.

Conform studiului "Masa ta ideala", realizat in luna septembrie pentru compania emitenta de bonuri de masa Edenred Romania de compania de cercetare de piata GfK, 62% dintre angajatii romani aloca mai putin de 30 de minute mesei de pranz.

Cel mai adesea, salariatii romani mananca un pachet adus de acasa sau mananca in localuri fast-food, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Desi, la nivel de perceptii si atitudini, angajatii romani au tendinte sanatoase - doresc sa manance legume si carne, vor sa evite alimentele procesate, vor sa manance la ore regulate si sa faca din mese momente de socializare si relaxare, realitatea este departe de idealul dorit.

Atitudinile angajatilor fata de principalele mese ale zilei

Romanii considera ca micul dejun este o necesitate fiziologica (59%) si este masa care le da cea mai multa energie (55%). Cu toate acestea, 61% dintre salariati sar cateodata peste micul dejun.

Pranzul este considerat in primul rand o ocazie buna de a face o pauza de relaxare (67%), masa cea mai variata (66%) si masa la care se mananca cel mai mult (65%).

Iar cina este, in principal, un moment de rasfat si placere (54%) si o ocazie de a socializa cu familia sau prietenii (47%).

Cum definesc salariatii din Romania masa ideala?

Masa ideala este cea de pranz, fiind selectata de 41% dintre respondenti, urmata de cina, care este preferata de 30% dintre persoanele salariate. Pentru 45%,"masa ideala" contine legume, iar pentru 36% contine carne.

Doar 17% dintre angajati au descris masa ideala ca fiind compusa din produse sanatoase sau naturale.

Masa ideala este impreuna cu familia pentru 30% dintre angajatii romani, respectiv cu prietenii pentru 19%. Masa ideala este acasa pentru 39% dintre salariati, urmata ca preferinta de masa la restaurant (27%).

Cei mai multi angajati romani au declarat ca masa lor ideala ar costa 20 de lei sau mai putin (31% dintre salariati).

Realitatea difera periculos

In realitate, varianta cea mai frecvent intalnita la pranz este aceea a unui pachetel adus de acasa si consumat la munca. 30% dintre salariati isi aduc pachetul de acasa de mai mult de 3 ori pe saptamana, pauza de pranz fiind chiar in incinta locului de munca. In acelasi timp, 62% dintre angajati aloca sub 30 de minute pranzului.

"Desi asociaza in principal pranzul cu ideea unei pauze de relaxare, majoritatea angajatilor romani nu reusesc sa-si transpuna dorinta in realitate. A petrece mai putin de 30 de minute la masa de pranz, a manca in graba, 'pe tastatura', este un obicei care duce in timp la dezechilibre alimentare, putand genera diverse afectiuni si boli ca diabet, stres cronic sau ulcer.

Masa de pranz este considerata de medici si nutritionisti esentiala pentru a pastra o buna stare de sanatate pe termen lung, precum si pentru a imbunatati concentrarea si eficienta in timpul zilei de lucru", declara Iulian Alexe, Director de Marketing & Dezvoltare Edenred Romania.

Spre comparatie, doar 46% dintre salariatii belgieni aloca sub 30 de minute pranzului, 41% in cazul germanilor si 31% in cazul italienilor. Comportamentul romanilor este similar cu al polonezilor, unde 77% mananca la pranz in mai putin de 30 de minute.

In preferintele de pranz ale romanilor, dupa pachetul de acasa, pe locul al doilea se claseaza localurile fast-food, unde 35% dintre salariati ajung cel putin 1 data pe saptamana. Celelalte optiuni pentru masa de pranz sunt prezente in aproape aceeasi masura: 32% mananca cel putin 1 data pe saptamana la cantina firmei sau la autoservire, 32% comanda mancare la birou, in timp ce 27% merg la un restaurant clasic cel putin 1 data pe saptamana.

Cati bani dau romanii pe masa de pranz

Angajatii din Romania cheltuiesc in medie 167 de lei pe saptamana pentru mancarea din timpul zilelor de lucru (produse alimentare preparate acasa sau mese in afara casei).

Pretul mediu perceput ca fiind rezonabil pentru masa de pranz este de 13 lei intr-un fast-food (echivalentul a 1,4 tichete de masa), 17 lei in cazul mancarii livrate (1,8 tichete de masa) si de 27 de lei (2,9 tichete) pentru un pranz la restaurant. Valoarea zilnica a unui tichet de masa in Romania este in prezent de 9.35 lei.

Prin comparatie, angajatii germani (cei mai productivi din Europa), unde valoarea zilnica a unui tichet de masa este de 4.85 Euro, considera rezonabil un pret de 1,2 tichete pentru un pranz la fast-food, 1,3 tichete pentru mancare livrata si doar 1,9 tichete pentru un panz la restaurant.

Studiul "Masa ta ideala" a fost realizat pentru Edenred Romania de compania de cercetare de piata GfK in luna septembrie 2014, pe un esantion reprezentativ de 400 de angajati din mediul urban.

C.P.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#masa pranz angajati romani, #pranz angajati romani , #salariati