Ziare.com

Care sunt angajatii "toxici" pentru o companie

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 08:30

   

Care sunt angajatii "toxici" pentru o companie
In momentul in care lucrurile nu merg bine pentru o companie, cu siguranta sefii vor cauta solutii prin care sa reduca din costuri si implicit din numarul de angajati.

Recomandarea intr-o astfel de situatie este sa nu astepte pana in ultimul moment si sa se ajunga la reducere a angajatilor in masa, ci sa se actioneze treptat in scopul pastrarii in cadrul companiei a angajatilor valorosi si renuntarii la cei a caror prezenta pe statul de salarii nu se justifica.

Anumiti manageri, pe buna dreptate, nu vor sa ia din timp astfel de masuri tocmai pentru ca nu isi doresc sa fie perceputi in mod negativ de catre angajati.

Dar haideti sa vedem care sunt tipurile de angajati la care trebuie sa renunte o companie intr-un proces de reducere a costurilor:

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

  • Underperformerii (cei ale caror rezultate sunt mult sub media celorlalti angajati).


In fiecare organizatie intalnim astfel de persoane, care fie nu isi dau interes mai deloc pentru indeplinirea obiectivelor departamentului din care fac parte, fie nu au capacitatea de a-si indeplini cu succes sarcinile.

Prezenta unui astfel de angajat intr-un departament poate atrage atat nemultumirea colegilor, care trebuie sa-i suplineasca activitatea, sau ii poate determina si pe ceilalti sa trateze cu superficialitate propriile taskuri gandindu-se ca un astfel de comportament este acceptat in cadrul companiei.

Pentru delimitarea acestei categorii (underperformerii), se recomanda identificarea celor mai slabi 5% din angajati prin intermediul evaluarilor anuale.

Atentie, exista posibilitatea ca un angajat sa aiba o perioada mai slaba intr-un an, ca atare trebuie sa i se mai acorde inca o sansa si sa se renunte la angajatul respectiv numai daca timp de doi ani consecutiv se afla printre cei mai slabi 5% dintre angajatii companiei.

Reactia celorlati angajati: Reactia initiala a colegilor va fi de compatimire a angajatului care isi pierde jobul, asta si pentru ca este uman sa simpatizezi cu o persoana careia i se intampla un eveniment atat de nefericit. Numai ca, in cateva saptamani, cu siguranta vor "uita" de cele intamplate si se vor bucura ca, in cadrul companiei in care lucreaza, munca lor este apreciata.

  • Cei care promoveaza fara a realiza ceva


Mai grav decat cei din categoria intai, ei sunt promovati chiar daca realizarile lor nu justifica o astfel de recompensa. Acestia se vor concentra mai degraba sa-si creeze cat mai multe relatii in cadrul companiei si vor cauta sa-si insuseasca munca altora.

Majoritatea angajatilor de rand isi dau seama de competenta si de lipsa de activitate propriu-zisa a acestor persoane, insa pentru executivi este mult mai dificil de identificat acest lucru. Principala problema pe care o aduc companiei este ca, la randul lor, vor promova alte persoane pe baza de relatii si nu pe baza de competenta si rezultate profesionale.

Riscul in aceasta situatie este ca angajatii valorosi sa paraseasca firma pentru un alt angajator care le ofera mai multe oportunitati, nemultumiti de tratamentul de care au parte din partea companiei la care lucreaza in prezent.

  • Angajatii neproductivi


Acestia, prin diversele functii pe care le ocupa in cadrul organizatiei, aranjeaza diverse intalniri si desfasoara proiecte care consuma intr-o masura foarte mare timpul coordonatorilor sau team-leader-ilor.

Nevoia acestei categorii de angajati este aceea de a crea activitate superficiala pentru a-si justifica propriul rol in cadrul organizatiei, activitate care se materializeaza prin multa documentatie in scopul obtinerii unor aprecieri pozitive din partea sefilor.

Practic, prin pastrarea unor astfel de angajati, o companie pierde pe langa sumele generate de plata salariului angajatului respectiv si sumele de bani generate de timpul de lucru consumat managerilor de linie, care in schimb ar fi trebuit sa se ocupe de elemente specifice activitatii lor principale.

  • O categorie speciala de angajati


Exista anumiti angajati care obisnuiesc sa intarzie in mod constant la birou si sa aiba mai tot timpul asa zise probleme de sanatate sau probleme de ultima ora care ii determina sa nu poata sa ajunga la serviciu in ziua respectiva.

Pentru a descuraja astfel de comportamente, se recomanda ca dupa fiecare astfel de eveniment, angajatul sa discute problema "de sanatate"/personala cu directorul companiei sau cu directorul de HR, asta si in functie de marimea companiei sau de disponibilitatea acestor manageri.

Angajatul se va simti presat si va evita ca pe viitor sa recurga la astfel de solutii. Daca se intampla ca acesti angajati sa faca parte si din categoria 1, underperformerii, atunci exista un motiv suplimentar pentru a se renunta la serviciile lor.

Foarte important

Rezultatele intr-o organizatie care decide sa renunte la categoriile de angajati mentionate mai sus nu vor fi in totalitate cele scontate atata timp cat nu ofera un nivel al salariilor competitiv, in raport cu media pietei in care se afla.

Degeaba renunti la angajatii din cele 3 categorii daca oferi salarii mici, iar cei mai buni angajati iti pleaca la competitorii directi. Vei ramane cu angajatii mai slabi sau demotivati.

Afirmatia este valabila si pentru situatia inversa: degeaba oferi salarii mari, daca nu pastrezi angajati valarosi, angajati care se vor simti motivati sa lucreze intr-o companie in care munca lor este apreciata.

Marius Sandu
Expense Consulting
www.ReducereCosturi.ro

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8192 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alte categorii ineficiente

-Managerii de 2 lei,promovati doar pentru a da cu batul in ciinii de angajati,ale caror cunostinte sint mult sub cele ale angajatilor.
- Securistii de 2 lei si 30 de bani de la hSE,Public relations,sau ca cel ce a scris articolul de mai sus,pe care daca-i dai un test de cunostinte ai sa vezi ca este la furat.De aia s-a si facut 'expert reducere costuri'.O reducere de costuri este sa nu apelati la astfel de firme,deoarece nu va pot servi decit vorbe-n vint,inutile!

 

 

Angajatii netoxici (de pastrat)

Angajații netoxici mai sunt cei care fac parte din dintre cei care au diverse grade de rudenie cu unul din manageri, spălătorii și pupatorii de zone nebătute de soare ale corpului uman, cărătorii de sacoși și alte atenții, turnătorii, țiitoarele, pilele și obligațiile. Aceste categorii de angajați sunt printre cele mai bune pentru o firma. Restul sunt o cantitate neglijabila de care te poți dispensa fără nici un regret.

 

 

Managerii aia de 2 lei se numesc vechili

Nepotismul erodeaza compania.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor