Criza si piata muncii: Ce meserii se cauta si care sunt domeniile cu cei mai multi someri

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 17:05
10371 citiri
Criza si piata muncii: Ce meserii se cauta si care sunt domeniile cu cei mai multi someri

Piata muncii din Romania a inregistrat, in ultimii ani, o transformare semnificativa, pe fondul provocarilor determinate de criza economica.

Din 2010 si pana in prezent, multe business-uri altadata infloritoare au disparut, precum cele din constructii si comert, iar altele au capatat o insemnatate tot mai mare, precum cele din servicii.

Pe ansamblul economiei, numarul angajatilor din cele peste 600.000 de companii care si-au depus anual bilantul la Ministerul Finantelor, a scazut cu 182.766, de la 4,41 milioane in 2010, la 4,23 milioane de angajati in 2013.

Potrivit unei analize remise Ziare.com, realizata de analistii de la compania de business information si credit risk management KeysFin, pe baza datelor oficiale disponibile in intervalul 2010-2014, cele mai multe firme care au avut de suferit pe timp de criza au fost cele din constructii, comert si repararea auto&moto si industria extractiva.

In intervalul 2010-2013, sectorul constructiilor a pierdut 69.856 de salariati, comertul - 49.982 de angajati, iar industria extractiva - 44.649 de salariati.

Si serviciile financiare au suferit un declin important din punct de vedere al fortei de munca. Potrivit datelor de la BNR, numarul angajatilor din mediul bancar, de exemplu, a scazut din decembrie 2010 in decembrie 2013 de la 66.753 la 58.612.

La polul opus, afacerile care au creat cele mai multe noi locuri de munca au fost cele din domeniul serviciilor (servicii administrative-suport), HORECA (hoteluri si restaurante), sanatate-asistenta sociala, informatii si comunicatii.

Serviciile administrative si de suport, asa cum sunt denumite dupa codul CAEN, au atras cele mai semnificative angajari, peste 41 de mii romani gasindu-si de munca in acest sector in ultimii 3 ani.

Si industria hotelurilor si restaurantelor a inregistrat o evolutie semnificativa, atat ca paleta de servicii cat si, implicit, ca numar de angajati. In ultimii 3 ani, peste 11.000 de persoane s-au angajat in acest sector, in ciuda salariilor destul de mici raportate la venitul mediu net pe economie.

Ce afaceri s-au mentinut pe linia de plutire

Studiul KeysFin arata, totodata, ca afacerile din industria prelucratoare, agricultura si energie au reusit, in anii de criza, sa se mentina relativ pe linia de plutire, daca este sa privim evolutia acestora din prisma numarului de angajati. Fluctuatia personalului a fost nesemnificativa raportata la numarul mare de angajati din aceste domenii.

"Radiografia pietei muncii arata ca in Romania se coaguleaza tot mai puternic un sector vital pentru economie - cel mai serviciilor. De la mici firme care si-au deschis atelierii de reparatii la coltul blocului, la companii de securitate si firme de logistica, astfel de business-uri au un potential semnificativ si pe viitor", afirma expertii de la KeysFin.

Studiul KeysFin remarca, totodata, declinul puternic din sectorul constructiilor, altadata unul dintre principalele motoare ale economiei.

"Evolutia angajarilor din acest sector a urmat-o, practic, pe cea a crizei. Faptul ca bancile au oprit robinetul creditelor a fost unul dintre motivele principale. Nici statul, cel mai mare angajator de proiecte de constructii, mai ales de infrastructura, n-a mai putut sustine financiar acest sector.

Vestea buna este ca 2014 pare sa fi fost un punct de cotitura. Constructiile de locuinte au inregistrat o revenire semnificativa, stimulate mai ales de finantarile din programul Prima Casa. Statul ramane inca dator la capitolul investitii in constructii. Sa speram ca 2015 va fi un an mai bun, avand in vedere si perioada pre-electorala", au mai spus analistii de la KeysFin.

Romania, dupa 25 de ani: Cum au evoluat salariile si pensiile

Unde sunt cei mai multi angajati

Studiul KeysFin remarca, pe de alta parte, ca media cea mai mare de angajati, raportata la domeniile de activitate, era in 2013 in "administratie publica-aparare-asigurari sociale din sistemul public", urmata de "gestionarea deseurilor-activitati de deconaminare", industria extractiva, prelucratoare si productia si furnizarea energiei electrice-termice.

La polul opus, cea mai scazuta medie de angajati se inregistra, la fel ca in 2010, in comert si repararea mijloacelor auto-moto, in sanatate, asistenta sociala, activitati ale gospodariilor si hoteluri si restaurante.

"Am asistat, pe ansamblu, la o restructurare semnificativa a schemelor de personal, mai ales in domenii precum industria extractiva unde media de salariati a scazut de la 49/per unitate in 2010 la 20 in 2013 si productia de energie electrica si termica, de la 50 la o medie de numai 18 angajati", spun cei de la KeysFin.

"Au fost restructurari puternice de personal, iar firmele au invatat sa se descurce cu o schema mai redusa de angajati, pe masura provocarilor economice", afirma acestia.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#piata muncii criza, #ce meserii se cauta, #meserii someri Romania , #salariati