Domeniile in care salariile s-au dublat in 6 ani. Unde se castiga peste 4.000 de lei/luna

Marti, 10 Iunie 2014, ora 07:56
14371 citiri
Domeniile in care salariile s-au dublat in 6 ani. Unde se castiga peste 4.000 de lei/luna

Bancherii si cei care lucreaza in extractia petrolului si a gazelor naturale au la ora actuala cele mai mari salarii din Romania, de peste 4.000 de lei. Printre cel mai bine platiti romani se numara insa si IT-istii, angajatii din fabricarea produselor de tutun sau cei din rafinarii.

Cateva dintre aceste domenii au cunoscut in ultimii sase ani cresteri salariale semnificative, duble in unele cazuri, conform datelor Institutului National de Statistica (INS) din ianuarie 2008 pana in prezent, transmise la solicitarea Ziare.com.

Datele INS se refera la castigul salarial nominal, in care intra atat salariul, cat si sporurile sau indemnizatiile. Este vorba de castigul salarial mediu.

Care sunt cele mai mari preocupari ale salariatilor romani

Cel mai bine se castiga in prezent in intermedieri financiare, unde intra bancile si IFN-urile. In aprilie, castigul salarial mediu net era de 4.888 de lei in acest domeniu.

Pot exista insa discrepante majore intre remuneratiile pentru pozitii ca front-office, manageri de sucursala si cele de top management - presedinti, vicepresedinti. Diferente mai apar si de la o banca la alta.

Castigul salarial net din extractia petrolului brut si a gazelor naturale era in aprilie de peste 4.200 de lei, in conditiile in care brutul nu atingea 2.800 de lei la inceputul anului 2008.

Activeaza in acest domeniu companii precum Rompetrol, Romgaz, Chevron, Lukoil sau OMV Petrom.

Salariile angajatilor din transporturi aeriene se mentin printre cele mai mari din Romania, castigul salarial mediu net depasind in prezent 4.000 de lei.

Printre cel mai bine platiti romani sunt si cei care lucreaza in rafinarii. Aici, castigul salarial mediu net era in aprilie de peste 3.900 de lei. Printre jucatorii din acest domeniu se afla Rompetrol Rafinare, Petrotel-Lukoil sau rafinariile detinute de Petrom.

Domeniul IT este, de asemenea, printre cele care ofera cele mai mari salarii in Romania (castigul salarial mediu net era aproape 3.880 de lei in aprilie), dar si aici platile variaza de la cateva sute de euro pana intr-o mie de euro pentru programatorii juniori, la cateva mii de euro lunar pentru cei cu mai multi ani de experienta sau aflati in diverse pozitii cheie.

Salariile raman mici comparativ cu cele din Occident. Pe langa numeroasele firme autohtone, si-au deschis in ultimi ani birouri in Romania giganti precum Microsoft, Intel, Oracle sau IBM.

O crestere importanta au cunoscut si salariile celor care lucreaza in asigurari, unde castigul salarial mediu net a ajuns la peste 3.600 de lei.

In fabricarea produselor din tutun, castigul salarial mediu brut a cunoscut o crestere spectaculoasa in luna martie, cand a ajuns pana aproape de 10.000 de lei, datorita acordarii primelor de sarbatori, potrivit celor din domeniu. In aprilie, castigul mediu brut a coborat la 5.000 lei (aproximativ 3.500 de lei net).

Printre cele mai mari companii din industria fabricarii produselor de tutun in Romania se afla JT International Manufacturing, Galaxy Tobacco, British American Tobacco Romania Investment si Philip Morris Romania, fiecare cu sute de angajati.

Companiile din aceasta industrie sunt al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, dupa cele din domeniul petrolier, insa nu participa doar cu diviziile de fabricare, ci si cu cele din comertul cu ridicata.

Domeniile cu cele mai mari castiguri salariale medii la ora actuala si evolutia din ultimii sase ani:

Click pe poza pentru a o mari

  • La polul opus, salariile medii nete ale angajatilor din hoteluri si restaurante nu depaseau in medie 1.000 de lei.

  • Castigul salarial mediu brut pe economie era de 1.637 de lei in ianuarie 2008 si de 2.250 de lei in ianuarie 2014. In luna aprilie, salariul mediu brut a fost de 2.395 de lei, iar cel net de 1.735 de lei.

Salariile si inflatia

Conform unui calcul realizat de Bogdan Glavan, profesor universitar de economie, pentru perioada 2009-2013, desi venitul mediu lunar a crescut de la an la an (cu exceptia anului 2010), acest ritm de crestere a fost mai mic decat rata inflatiei, ceea ce inseamna ca venitul real a scazut.

"Daca raportam venitul mediu lunar din 2013 la preturile anului 2009, descoperim ca el este cu aproximativ 10% mai mic. Deci gospodariile din Romania nu au ajuns inca la acelasi venit real ca inainte de criza, din contra, sunt consistent mai mai jos decat acel nivel", a spus Bogdan Glavan intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cresterea economica, doar pe hartie, nu in buzunarele romanilor - Interviu cu Bogdan Glavan

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#salarii mari Romania, #cresteri salarii, #cele mai mari salarii, #domenii salarii mari, #salarii IT, #salarii banci , #salariati