Salariile bugetarilor, cartoful fierbinte din mainile Guvernului: Cum ar fi sa se angajeze toata lumea la stat?

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 07:14
7017 citiri
Salariile bugetarilor, cartoful fierbinte din mainile Guvernului: Cum ar fi sa se angajeze toata lumea la stat?
Foto: Arhiva Ziare.com

Unele propuneri luate in calcul in legatura cu Legea salarizarii au starnit revolta in randul sindicalistilor, care au amenintat ca ies in strada si ca vor cere demisia Guvernului Ciolos. Insa nu e cazul ca liderii tarii noastre sa promita mai mult decat economia poate oferi.

Executivul are pe masa negocierilor cateva scenarii pentru cresterea remuneratiilor bugetarilor, iar una dintre ele o reprezinta acordarea unor lefuri cu 19% mai mari, dar cu o anumita conditie.

Conditii dure puse de Guvern pentru a creste salariile bugetarilor

Potrivit unor surse, Cabinetul Ciolos ar urma sa majoreze salariul minim pe economie anual cu 25 de lei, astfel ca in 2020 va ajunge la 1.350 de lei.

Acest lucru e in contrapondere cu promisiunile anterioare, potrivit carora suma ar fi trebuit sa urce la 1.250 de lei de la 1 mai 2016, urmand sa ajunga la 1.350 de lei la sfarsitul anului, iar apoi sa creasca cu inca 400 de lei pana la finalul lui 2020.

Reactia sindicatelor nu s-a lasat asteptata, liderii acestora atacand dur propunerile Guvernului, care vor fi analizate in sedinta de miercuri.

Scandal pe salariile bugetarilor: Explicatiile premierului Ciolos

Prea repede, prea prost

Cresterea salariului minim intr-un ritm mult prea rapid pune cateva probleme esentiale companiilor din sectorul privat, considera analistul Aurelian Dochia, care saluta faptul ca Guvernul ia in calcul o semi-plafonare.

El arata ca unele firme nu pot suporta un avans accelerat al salariului minim.

"Evident ca sindicatele protesteaza, insa Guvernul trebuie sa aiba in vedere realizarea unui echilibru. Trebuie sa ia in calcul mai multe elemente, inclusiv intreprinderile care nu pot face fata cresterilor bruste de salarii si care se vor inchide, dar si sa ii aiba in vedere pe angajatii care ar putea ramane astfel fara loc de munca.

Cred ca e binevenita aceasta abordare a Guvernului, evident ca daca lucrurile merg bine si daca vor exsta rezerve de crestere in continuare, lucrurile se pot schimba, dar trebuie sa vedem daca avem de unde, nu trebuie sa dam inainte de a vedea daca ne putem permite asta", a explicat Aurelian Dochia, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Salariul minim versus salariul mediu?

De asemenea, cresterea decretata prin lege a salariului minim pune presiune si pe raportul dintre salarii, caci salariul minim se apropie mult de cel mediu.

Aurelian Dochia atrage atentia ca, dupa cresterea salariului minim, multe firme nu-si vor mai permite sa creasca si celelalte salarii in acelasi ritm, astfel ca nu-si vor mai putea recompensa cum trebuie angajatii buni.

Datele statistice arata ca ar exista intr-adevar o discrepanta intre rata de crestere a celor doi indici.

In prezent, salariul minim brut pe economie este de 1.050 de lei, iar Guvernul a hotarat in decembrie 2015 ca acesta sa se majoreze la 1.250 de lei de la 1 mai 2016. Deci rata de crestere ar fi de 19%, mai mare decat cea consemnata la inceputul anului de salariul mediu brut, de peste 11%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Dezavantaj pentru mediul privat

Dar datele prezentate de Guvern in 2015 mai arata un lucru interesant. Majorarea salariului minim pe economie pune presiune in primul rand pe mediul privat si nu pe cel de stat. Motivul? Dintr-un total de aproximativ 1.131.600 salariati care vor beneficia de majorarea salariului minim de la 1 mai, doar 39.322 sunt angajati in sectorul bugetar, restul de 1.092.364 lucrand in sectorul concurential, conform datelor Executivului.

Mai mult, angajatorul va da cu 250 de lei mai mult sub forma de taxe si impozite la stat, de la 1 mai, pentru fiecare salariat angajat pe salariul minim. Trebuie mentionat si ca patronii care-si platesc angajatii cu salarii sub remuneratia minima risca amenzi contraventionale de la 1.000 lei la 2.000 lei.

"De mentionat este si raportul dintre sectorul public si cel privat, pentru ca in sectorul public se decreteaza salarii prin lege si sunt platite de la buget, pe cand in sectorul privat trebuie mai intai sa castigi acei bani. Incepe sa fie o discrepanta tot mai mare si tot mai dezavantajoasa pentru sectorul privat in privinta asta.

Pana la urma, am putea ajunge ca toata lumea sa lucreze la stat, pentru ca acolo sunt salarii mari, ai toate drepturile, sunt garantati banii si nu ai batai de cap. Si atunci, ce vom face? Desfiintam sectorul privat? Sugrumam economia? Hai sa ne angajam cu totii la stat sa vedem ce se intampla, nu?!", a comentat Aurelian Dochia.

Se va ajunge la un consens?

"Nu stiu daca se va ajunge la un consens, in sensul in care toata lumea sa fie multumita. Tot timpul va exista un grup nemultumit de rezultatul negocierilor, dar pana la urma se face un compromis si se ajunge undeva la mijloc, fara sa incerci sa-i multumesti pe toti. Cred ca Guvernul trebuie sa-si asume raspunderea si sa mearga mai departe", a mai mentionat Aurelian Dochia.

Modificarile salariale, criticate de sindicate - Lumea va iesi in strada. Daca nu intelege, Guvernul va trebui dat jos

Guvernul are o misiune grea, deoarece sindicalistii au criticat dur ministrii pe aceasta tema. "O astfel de propunere este extrem de deranjanta. Nu stiu cum isi permit dupa ce Ponta zicea ca da 25 la suta. Cum vii acum si dai 25 de lei pe an? Nu se poate asa ceva. Peste tot spunem ca merge economia, dar banii nu merg la cei care ar trebui", a declarat presedintele CNSLR Fratia, Leonard Barascu, pentru News.ro.

La randul sau, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus ca varianta avansata de Guvern privind cresterile salariale este de fapt "un test" si considera ca membrii Guvernului "nu sunt in stare, nu au curaj, unii nici nu pot, si atunci se joaca de-a salarizarea in sistemul bugetar".

Totodata, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, ameninta ca, daca aceasta varianta va fi mentinuta, Guvernul va trebui dat jos.

In consecinta, poate fi salarizarea bugetarilor un moment de cumpana pentru Guvern? Aurelian Dochia crede ca da, dar este de parere ca Executivul condus de Dacian Ciolos are un anumit avantaj, pentru ca "nu are aceleasi obligatii pe care le-ar avea un Cabinet politic".

"Cartoful asta fierbinte a tot fost pasat de la unii la altii, dar Guvernul asta ar putea avea curajul sa mearga pana la capat si sa rezolve odata pentru totdeauna chestiunea salariilor bugetarilor", a incheiat Dochia.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#lege salarizare, #scandal lege salarizare, #scandal salarii bugetari, #crestere salarii bugetari , #salariati
Comentarii