Ziare.com

Salariul mediu a crescut cu 10% in decembrie: In ce domeniu lucreaza romanii care castiga peste 5.600 de lei

Luni, 08 Februarie 2016, ora 11:10

   

Salariul mediu a crescut cu 10% in decembrie: In ce domeniu lucreaza romanii care castiga peste 5.600 de lei
Salariul mediu nominal brut a crescut in decembrie 2015 cu 10% in Romania, fata de luna noiembrie a anului trecut, pana la 2.930 de lei, gratie primelor acordate de Craciun, iar cei mai multi bani au primit angajatii din sectorul energetic.

In ultima luna din 2015, castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.114 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 196 lei (+10,2%), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica.

Cei mai multi bani au castigat angajatii care lucreaza in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (5.633 de lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.165 de lei).

INS aminteste ca in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). "Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an", arata INS.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Radiografia salariilor bugetarilor: Grila trebuie finalizata in acest an, dar situatia e haotica

Decembrie 2015 comparativ cu decembrie 2014

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%.

Decembrie 2015 comparativ cu noiembrie 2015

In luna decembrie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna noiembrie 2015.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de incetarea contractelor de munca/disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.


Sursa: INS


Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 43,9% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) ;
  • intre 35,5% si 40,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, activitati de editare;
  • intre 21,5% si 29,5% in transporturi aeriene, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport;
  • intre 15,0% si 19,0% in industria metalurgica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicatii, cercetare-dezvoltare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, alte activitati extractive.

La polul opus, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii) (-6,1%), respectiv in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (-2,3%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (+10,7%), invatamant (+9,4%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+4,0%) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice.

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5117 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Salariul mediu nu a crescut.

A crescut eventual venitul mediu, care este compus din salariu plus alte drepturi banesti. De exemplu salariul lui Ponta, ar fi fost de vreo 4000-5000 de lei. Ca simplu parlamentar, inca. Pentru ca alte functii retribuite de Stat nu mai are. Si ce credeti, Ponta a castigat mai multi sau mai putini bani in decembrie, fata de cei, hai fie ei 5000 de lei? Sa nu-mi spuneti ca s-a lasat de furat! Are familie grea, socru atat de sarac incat se pare ca a renuntat la un testicul, mai renunta omul la unele organe cand este la ananghie, se stie, Daciana tot blonda a ramas, e greu. D'aia fura omul, ca altfel ar trebui sa renunte chiar la singura sa meserie pe care o cunoaste.

 

 

Darnic, nu sunteti darnic cu ospatarul Ponta. Vedeti bine

in articol: "...cele mai mici (salarii) in hoteluri si restaurante (1.165 de lei)". Da si bietul Ponta din picioare cat poate si el. Daca facea studii, ar fi putut avea si el o alta meserie :))) Asaaaa, a ramas doar sot de blonda.

 

 

Ingrijorat din cauza salariului?

Scapa de griji prin adaugarea unui venit suplimentar.Incepe cu jumatate de norma sa faci bani in
timpul liber.
Tot ce trebuie sa faci este sa incepi gratuit la:
http://www.sfi4.com/14293952/FREE

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor