Ziare.com

Unde sa te angajezi ca sa primesti un salariu mare: Domeniul in care s-a castigat, in medie, peste 5.300 de lei

Marti, 07 Iunie 2016, ora 12:19

   

Unde sa te angajezi ca sa primesti un salariu mare: Domeniul in care s-a castigat, in medie, peste 5.300 de lei
Daca vrei sa castigi bine, atunci ar trebui sa te angajezi in industria IT. Potrivit datelor oficiale, in acest domeniu se dau cele mai mari lefuri din Romania.

Astfel, salariul mediu net in sectorul tehnologiei informatiei, in aprilie 2016, a fost de 5.342 de lei.

La polul opus se afla angajatii din hoteluri si restaurante, care au castigat cel mai putin (1.169 de lei), arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Per total, in Romania, salariul mediu brut a fost de 2.879 de lei, in aprilie 2016, cu 1,8% mai mare decat in luna anterioara, in timp ce salariul mediu net a fost de 2.086 de lei, in crestere fata de luna precedenta cu 35 lei (1,7%) si cu 12,3% in raport cu aprilie 2015.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Potrivit datelor INS, in luna aprilie 2016, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, salariile au fost mai mari decat in martie, ca urmare a acordarii primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).


Sursa: INS


Cele mai mari cresteri ale salariului mediu net

- 32,5% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) ;
intre 14% si 19% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, telecomunicatii, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transport;

- intre 8% si 12% in cercetare-dezvoltare, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;

- intre 4% si 7% in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, colectarea si epurarea apelor uzate, alte activitati extractive, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, industria metalurgica, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de posta si de curier.

Cele mai mari scaderi al salariului mediu net

Pe de alta parte, scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in unele activitati din sectorul economic ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte/proiecte), a acordarii de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri in luna precedenta, dar si angajarii de salariati cu castiguri salariale mici.

Astfel, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel:

  • cu 38,7% in fabricarea produselor din tutun;
  • cu 15,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
  • intre 4,5% si 7% in activitati de editare, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-2%), administratia publica (-1,4%), in sanatate si asistenta sociala (-0,2%).

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8491 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu cred

Nu inteleg cum a ajuns INS la un salariu de 2000 lei net. Fata de acum cativa ani avem crestere de 100% - cea mai mare de pe Glob!!! Aceasta in conditiile in care nu mai avem nimic authoton (cu exceptia hotiei!).

 

La magistrati cat este salariul mediu?

Dar mita medie lunara?

 

romania

este campioana in UE la numarul de copii care nu termina scoala si analfabetzi si z.com ii indeamna la job-uri in IT. avertizatzi ce se potriveste profilului natzional nu vise.

 

daca ar fi fost rost de spaga

ar fi fost si la itisti salariile mici
astia sunt nevoiti sa traiasca din salarii

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor