Conditii dure puse de Guvern pentru a creste salariile bugetarilor - UPDATE

Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 18:35
8712 citiri
Conditii dure puse de Guvern pentru a creste salariile bugetarilor - UPDATE

Salariile bugetarilor ar putea fi majorate cu 19%, in medie, insa doar in contextul in care salariul minim va fi aproape inghetat, potrivit unei propuneri a Guvernului.

Astfel, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Profit.ro, ritmul de crestere a salariului minim brut va fi drastic limitat, cu transe anuale de cate 25 de lei, astfel incat acesta sa ajunga la 1.350 lei doar in 2020.

Potrivit intelegerilor anterioare, salariul minim brut, care va urca la 1.250 de lei de la 1 mai, urma sa ajunga la 1.350 de lei la sfarsitul anului, iar pana in 2020 inclusiv sa creasca cu inca 400 de lei.

Cresterea extrem de temperata a salariului minim ar proteja mediul de afaceri, insa ii pune pe liderii sindicali intr-o pozitie delicata - ori accepta limitarea salariului minim (cu efect asupra a circa cinci milioane de angajati din economie), ori refuza majorarea salariilor pentru bugetari (circa 1,2 milioane de persoane). Diferentiat pe sectoare de activitate, cresterea salariala este cuprinsa intre 1% si 42%.

Cel mai mic salariu de baza in sectorul bugetar ar urma sa fie, in 2020, de 1.350 de lei, iar cel mai mare de 20.250 de lei, pentru functia cu cea mai mare reponsabilitate in stat, potrivit gandul.info, citat de Mediafax. Salariile bugetarilor au fost majorate cu 10% la finele anului trecut.

De asemenea, pensiile magistratilor, parlamentarilor si corpului diplomatic ar urma sa fie inghetate pana la aplicarea integrala a legii.

Sindicatele trebuie sa prezinte un punct de vedere pana luni.

UPDATE: Reactia sindicatelor nu s-a lasat asteptata. Liderii sindicali au criticat dur propunerile Guvernului, amenintand ca oamenii vor iesi in strada.

Nu se poate asa ceva, lumea va iesi in strada

La scurt timp, pe surse a aparut si informatia ca Guvernul analizeaza, in continuare, mai multe variante ale Legii salarizarii, o noua intalnire a premierului cu ministrii pe aceasta tema, probabil ultima, urmand sa aiba loc marti.

Executivul discuta trei variante ale Legii salarizarii, niciuna nefiind "batuta in cuie", au declarat, duminica seara, pentru News.ro, surse oficiale.

Premierul Dacian Ciolos ar urma sa aiba o noua discutie cu ministrii pe acest subiect marti, inainte de ora pranzului. Sursele citate au mai precizat ca, cel mai probabil, discutia de marti va fi si ultima.

Citeste si:
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Preşedintele Klaus Iohannis susţine marți, 5 iulie, o conferință de presă începând cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni, conform unui comunicat al Administrației Prezidențială. Aceasta...
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Bani pentru partid din măsluirea jocurilor de noroc. Dezvăluirile fostului director ONJN, schimbat după 5 zile de la numire
Tudor Simota, fost director general al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), schimbat după doar cinci zile de activitate, a dezvăluit că funcția din care a fost înlocuit era...