Ziare.com

Cum recupereaza un angajator pagubele de la un salariat

Luni, 26 Decembrie 2016, ora 17:22

   

Cum recupereaza un angajator pagubele de la un salariat
Exista cazuri in care angajatorul este pus in postura de a recupera pagubele produse de salariati. Legea furnizeaza mai multe optiuni, astfel incat sa se poata evita apelarea la instantele de judecata - unde procesul poate fi indelungat si costisitor.

Pentru ca un salariat sa fie considerat raspunzator pentru prejudiciul cauzat angajatorului, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

 • - Persoana care a produs prejudiciul sa aiba calitatea de salariat la angajatorul care a fost pagubit (respectiv sa existe un contract individual de munca intre cele doua parti) ;
 • - Sa existe un prejudiciu in patrimoniul angajatorului;
 • - Fapta savarsita de salariat sa aiba un caracter ilicit si sa fie savarsita in legatura cu munca sa;
 • - Intre fapta savarsita de salariat si prejudiciul suferit de angajator sa existe o legatura de cauzalitate;
 • - Sa fie dovedita vinovatia salariatului.

 • Recuperarea prejudiciului pe cale amiabila

  Astfel, conform normelor legale in vigoare, salariatul raspunde patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca sa. Cand se constata astfel de cazuri, angajatorul poate solicita salariatului in cauza, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

  Legea nu specifica termenul maxim in care salariatul si angajatorul pot decide, de comun acord, recuperarea pagubei produse de cel dintai, in schimb ofera un termen minim sub care nu se poate cobori.

  In plus, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie.

  In caz contrar, nu mai este posibil un acord al partilor cu privire la recuperarea pagubei, pentru intreaga suma fiind nevoie sa se apeleze la alte alternative, respectiv apelarea la instantele de judecata.

  Ce trebuie sa cuprinda acordul

  Atunci cand prejudiciul produs de salariat e cauzat de nerespectarea de catre acesta a atributiilor de serviciu si se ajunge la un acord al partilor cu privire la recuperarea prejudiciului respectiv, este indicat ca acest acord sa fie consemnat in scris prin semnatura ambelor parti, avand numar de inregistrare si data.

  Un astfel de acord trebuie sa cuprinda referiri la urmatoarele aspecte:

 • - Recunoasterea de catre salariat a vinei cu privire la producerea prejudiciului;
 • - Detalii cu privire la prejudiciul produs;
 • - Evaluarea sau valoarea pagubei;
 • - Modalitatea prin care va fi recuperat prejudiciul (de exemplu, plata intr-o singura transa, in rate, data la care se efectueaza plata/platile).

 • Angajatorul nu este obligat sa aplice la recuperarea prejudiciului pe cale amiabila si poate apela, de la inceput, indiferent de contravaloarea prejudiciului, la instantele de judecata.

  Din nou, in cazurile in care salariatul nu isi recunoaste vina si astfel un acord al partilor cu privire la recuperarea prejudiciului nu este posibil, angajatorul poate apela la instantele de judecata.

  Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul ce va fi datorat de fiecare salariat este raportat la contributia fiecaruia la producerea pagubei. Atunci cand contributia fiecaruia nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, daca este cazul, in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

  Recuperarea prejudiciului prin actionarea in instanta

  In conformitate cu art. 169 din Codul Muncii, nicio retinere salariala nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

  In plus, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

  Astfel, suma stabilita pentru acoperirea prejudiciului produs angajatorului va fi retinuta prin rate lunare din drepturile salariale al angajatului. Aceste rate lunare nu pot depasi o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu alte retineri pe care le-ar avea salariatul jumatate din salariul respectiv.

  La incetarea raporturilor de munca cu angajatorul, este recomandata intocmirea unei note de lichidare (cate un exemplar pentru fiecare parte si luat la cunostinta de salariat), in care sa fie consemnate datoriile pe care le mai are salariatul catre acesta. O astfel de nota de lichidare poate fi un instrument probator foarte folositor in cazul in care se ajunge in instanta.

  Atunci cand contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si salariatul se incadreaza la un alt angajator sau devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie/autoritate publica, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.

  In cazul in care salariatul caruia ii inceteaza contractul de munca la angajatorul pagubit nu se mai incadreaza in munca, acoperirea daunelor se va face prin urmarirea bunurilor sale in conformitate cu Codul de procedura civila.

  In plus, daca recuperarea prejudiciului nu se poate face in termen de trei ani de la prima retinere salariala, angajatorul poate apela la un executor judecatoresc, in conformitate cu legea in vigoare.

  Procedura

  Etapa 1. Excluderea exceptiei de la regula recuperarii

  Se analizeaza motivul de excludere generat de forta majora, dar si celelalte cauze, prevazute (de data aceasta) de Noul Cod civil (art. 1.351-1.354, respectiv 1.360-1.361).

  Etapa 2. Analiza prejudiciului si a vinovatiei salariatului

  Angajatorul analizeaza daca intr-adevar salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa.

  Etapa 3. Nota de constatare

  Angajatorul solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

  Articol realizat de cabinetul de avocatura Coltuc
  Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 26127 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  1 comentariu
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Adevarul

  Da va inteleg, dar cum poate recupera poporul roman prejudiciile aduse romaniei de politicienii vechi si noi ?. Lasa-ti muncitorii care si asa sunt platiti ca sclavii pe plantatii, spuneti cum facem cu prejudiciile alea mari nu vrajeala de doi lei .

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor