Cum se fura bani in multinationale?

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 09:47
3871 citiri
Cum se fura bani in multinationale?
Foto: Arhiva

In cadrul multinationalelor din Romania se fura sute de milioane de euro pe an, iar cei vinovati sunt, de cele mai multe ori, dati afara discret si li se platesc cateva salarii compensatorii pentru a se musamaliza totul, sustine George Butunoiu, managing partner al firmei care-i poarta numele si unul din cei mai cunoscuti experti in resurse umane din Romania.

"In firmele multinationale, riscul de a pati ceva semnificativ daca esti prins furand - si aici vorbesc de sume mari, nu de fleacuri - e aproape zero. In cel mai rau caz esti dat afara din firma, foarte discret si poate si cu niste salarii compensatorii. Regula de baza in astfel de situatii este sa nu se afle pe piata si in presa, indiferent cat de mare ar fi paguba", a declarat Butunoiu, pentru Gandul.

Potrivit acestuia, unele firme recurg chiar la introducerea furturilor in bugetele anuale. Totodata, sefii directi sunt cei care musamalizeze totul, ca sa nu li se reproseze ca nu au stiut sa protejeze eficient interesele firmei.

Furturile sunt tolerate mai ales cand pagubele nu sunt mari. Conform lui Butunoiu, de departe, cel mai mult se fura la achizitiile de servicii si de produse.

"Cumperi la un pret mai mare si furnizorul iti da o parte din bani in contul personal, faci o lucrare de constructii si iti renoveaza si tie casa pe gratis - sau, mai bine zis, platit de firma etc. Lista e fara sfarsit si imaginatia hotilor la fel", explica expertul in resurse umane. El a dat si un exemplu personal. "Mie mi s-a propus odata - printr-un intermediar - un contract pentru un serviciu aproape fictiv de 200.000 de euro daca le dau inapoi 60.000 euro cash", a explicat Butunoiu.

"Este vorba de sute de milioane euro, la nivelul intregii piete. Evident, nimeni nu stie aceste cifre, nici studii sau sondaje nu se pot face pentru ca toti incearca sa le tina cat mai ascunse. Furturile astea sunt continue, permanente", considera Butunoiu. Evident, cele mai mici sunt mult mai frecvente, la firmele mari cred ca sunt si cateva sute pe zi, daca socotim si toate 'maruntisurile', precum folosirea bunurilor firmei in interes personal", a adaugat George Butunoiu.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#furt multinationale, #furt Romania, #furt institutii , #salariati