De ce nu isi iau americanii concediu? Rezultatele incredibile ale unui sondaj

Duminica, 24 August 2014, ora 09:18
24665 citiri
De ce nu isi iau americanii concediu? Rezultatele incredibile ale unui sondaj

In timp ce Europa a intrat in concediu in luna august, asa cum se intampla in fiecare an, peste ocean se munceste de zor. Angajatii din 39 de tari se bucura de mai multe zile libere decat americanii.

Daca in tarile europene concediul de odihna standard se intinde de la patru pana la sase saptamani, SUA este singura tara dezvoltata care nu prevede deloc prin lege un astfel de repaus. Cu toate acestea, cei mai multi angajati americani au parte, in medie, de zece zile de concediu pe an, conform Business Insider.

Chiar si asa, americanii profita doar de jumatate din aceasta perioada destinata relaxarii, conform unui sondaj realizat recent de firma de cercetare Harris Interactive pentru site-ul de recrutare Glassdoor, pe un esantion de 2.300 de angajati care beneficiaza de concediu de odihna.

In plus, conform studiului citat de MarketWatch, 61% dintre americani muncesc in concediu, iar situatiile in care angajatii sunt contactati de un coleg de serviciu sau chiar de sef in aceasta perioada, pentru chestiuni legate de munca, sunt frecvente.

Aproximativ 40% dintre americani nu intentioneaza sa isi ia concediu in acest an, arata un alt studiu, realizat de GfK si U.S. Travel Association, care invoca un asa numit complex de "auto-martirizare", dezvoltat in urma recesiunii.

O treime dintre cei peste 1.000 de respondenti au afirmat ca nu isi permit sa plece in concediu, 40% se tem de volumul mare de munca cu care se vor confrunta atunci cand se vor intoarce, iar 35% considera ca nimeni altcineva nu poate face treaba in locul lor.

Desi la nivelul conducerii este recunoscuta importanta zilelor libere, doua treimi dintre angajatii americani sustin ca nu li s-a vorbit despre acest aspect sau chiar ca sunt descurajati sa ceara concediu.

Unde isi petrec romanii vacanta si cati platesc online pentru sejur - studiu

Nesiguranta jobului pare sa fie principala explicatie pentru "devotamentul" americanilor fata de munca.

Studiul realizat pentru Glassdoor a aratat ca 28% dintre angajati se tem sa nu ramana in urma in timp ce stau la plaja, 17% se tem chiar ca ar putea sa isi piarda locul de munca, 19% nu isi iau concediu integral pentru ca spera la o promovare, iar 13% vor pur si simplu sa aiba rezultate mai bune decat colegii lor.

Iar teama ar putea sa fie justificata, potrivit expertilor. Invocarea diferentelor culturale intre americani si europeni reprezinta o interpretare eronata a chestiunii, potrivit lui John Schmitt, economist senior in cadrul Centrului pentru Cercetare Economica si Politica din Washington.

Viata dupa serviciu: tarile in care ti-ai dori sa lucrezi

"Nu cred ca americanii isi iubesc familiile mai putin decat muncitorii germani sau francezi care isi iau toate zilele de concediu. Siguranta locului de munca este mai mica in cazul americanilor. Din acest motiv iau pranzul la birou si muncesc pana tarziu. Daca esti in concediu exista riscul sa pierzi sedinte importante", a afirmat Schmitt.

Potrivit acestuia, in SUA, cu unele exceptii, poti fi concediat fara notificare.

Americanii, fericiti atunci cand muncesc

Intr-un articol din 2011, CNN citeaza un studiu publicat in Journal of Happiness Studies in care se arata ca americanii sunt mai fericiti decat europenii atunci cand muncesc, motivul fiind probabil faptul ca americanii cred intr-o masura mai mare ca munca pe branci este asociata cu succesul.

Paradoxul productivitatii

Pe de alta parte, incapacitatea angajatului de a se deconecta duce la stergerea liniei de demarcatie intre viata personala si cea profesionala, iar acesta este un lucru rau si pentru angajat, si pentru angajator, afectand creativitatea si puterea de munca, a sustinut Piera Palazzolo, vicepresedinte senior in cadrul departamentui de marketing al Dale Carnegie Training, potrivit Market Watch.

Intr-un articol dedicat studiului GfK, Huffington Post aminteste ca situatiile in care angajatii au mai putine zile libere sunt corelate cu riscul crescut de boli de inima atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor.

In schimb, cei care isi iau concediu sau chiar si pauze mai mici (precum o plimbare) sunt mai productivi atunci cand revin la munca.

O demonstreaza cifrele. Desi se bucura de mult mai multe zile libere, europenii tin pasul cu americanii in ceea ce priveste productivitatea.

Astfel, conform unor date citate de USA Today anul trecut, PIB-ul/ora de munca, indicator care masoara productivitatea muncii, este doar usor mai mare in SUA decat in Germania si Franta, tari care garanteaza unele dintre cele mai generoase perioade de concediu.

Citeste si:
Klaus Iohannis, discuție cu reprezentanți ai OMV privind creșterea prețului la gaze și energie. La ce concluzii s-au ajuns
Klaus Iohannis, discuție cu reprezentanți ai OMV privind creșterea prețului la gaze și energie. La ce concluzii s-au ajuns
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, joi, 16 septembrie, cu reprezentanţii OMV Group, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze. În cadrul întâlnirii, șeful statului a...
Fostul președinte al CNAS, la final de mandat: "Acest sistem nu se poate transforma radical în 8 luni, dar cred că au fost făcuţi paşi importanţi”
Fostul președinte al CNAS, la final de mandat: "Acest sistem nu se poate transforma radical în 8 luni, dar cred că au fost făcuţi paşi importanţi”
Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Adrian Gheorghe afirmă că "nereuşitele" mandatului său sunt ale sale "şi reuşitele sunt în primul rând ale instituţiei",...
Sursa: Ziare.com