Ziare.com

De ce taierea salariilor cu acelasi procent la toti angajatii nu e o solutie buna

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 08:42

   

De ce taierea salariilor cu acelasi procent la toti angajatii nu e o solutie buna
In perioadele de criza, companiile, fie ca sunt de stat sau private, apeleaza la diverse solutii pentru a-si reduce bugetul de salarii, care nu justifica nivelul actual al veniturilor.

La nivelul bugetarilor, indiferent ca sunt din Romania sau dintr-o alta tara, de cele mai multe ori reducerea cheltuielilor se realizeaza cu un procent aplicat tuturor salariilor.

Practic, fiecarui angajat, indiferent de nivelul de performanta i se reduce salariul in acelasi cuantum. De fiecare data, reactia fireasca a bugetarilor consta in proteste de strada, deoarece pe buna dreptate, nu inteleg de ce trebuie sa suporte ei consecintele incompetentei sau coruptiei actualilor sau fostilor guvernanti.

Putem da ca exemplu aici binecunoscuta taiere a salariilor bugetarilor cu 25% de la noi sau taierile de salarii din Spania, Italia, Grecia sau celelalte tari afectate de criza datoriilor.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

O solutie ineficienta, efectul negativ fiind mai mare la stat decat la privat

In aparatul bugetar exista foarte multa birocratie, ca atare, de cele mai multe ori demotivarea angajatilor nu are intotdeauna un impact foarte mare. Exceptie fac functiile de baza, gen apararea nationala, politia etc.

Ideal, reducerea bugetului de salarii in aparatul bugetar ar trebui sa se faca prin reducerea numarului de angajati si in special a celor care nu au competenta necesara ocuparii unor anumite pozitii si - de ce sa nu recunoastem - sunt numiti, chiar daca nu oficial, pe criterii de apartenenta politica.

Dar acest lucru este aproape imposibil de realizat fiindca acei angajati se vor implica activ in campania electorala pentru partidul cu ajutorul caruia au dobandit functia respectiva.

Reducerea bugetului de salarii printr-un procent aplicat tuturor angajatilor intr-o companie nu este o solutie pe care o recomand, dar de multe ori companiile, fiindca nu actioneaza la timp pentru a-si reduce cheltuielile, se vad nevoite sa adopte o astfel de solutie.

Desi nu este cea mai raspandita solutie, ea a fost aplicata in 2008 de General Motors, care a redus salariile tuturor angajatilor cu 20%. In astfel de conditii, moralul angajatilor cu siguranta scade, la fel si productivitatea muncii lor. Exista chiar si riscul ca cei mai buni angajati sa paraseasca compania, nefiind multumiti de noul pachet de beneficii.

O companie ca doreste sa-si aproprie angajatii intr-o astfel de situatie trebuie sa aiba o comunicare transparenta, iar procentul de reducere a salariilor trebuie aplicat diferentiat, mai mare pentru manageri si mai mic pentru angajatii de rand.

Ideal ar fi sa nu se ajunga intr-o astfel de situatie, iar compania trebuie sa actioneze din timp, precum un pacient care isi trateaza o boala intr-o faza incipienta, cand poate lua anumite pastille, decat intr-o faza finala in care ajunge la bisturiu.

Printre masurile care se pot lua intr-o perioada incipienta se numara si renuntarea la acei angajati care nu sunt profitabili si care trag compania in jos.

Marius Sandu
Expense Consulting
www.ReducereCosturi.ro

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3489 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Austeritatea trebui inceputa cu 400 in loc de 800 cati dorm acum ca

Purceii la scrroaffa, ingramaditi pe divanul tzarii de sta sa se dihoace.
Pe urma luate indemnizatiile destrabalate si sporurile de intemperii, de risc, de periculzitate, de santier, de ceatza, de bezna, de democratie originala, de deplasare de-aiurea, pe la Pretoria, de costume de marca precum bocancii si salopetele de la sculerie, de protocol, de cantina, de carciuma, de protocol, de betii pe rupte, de cazare la Ritz, de clasa intai la avion, tren, tgv, de secretare, amante si tiitoare, de nepoate si nepotism, de coafor si de muccci in par.
Haidamacii astia de alesi s-au belferit cu totul.
Luati-le cate-o bicicleta cu genti ca a postasului si sa-si faca campaniile precum culegatorii de folclor, din usa-usa, din huiditza in huiditza, din catun in catun.
Si sa-i aleaga praful, colbul, glodul.

 

Bugetarii?

Dar ce fac bugetarii? de ce salarii atat de mari? mananca banii degeaba munciti de poporul roman , bugetarii sa puna mana la munca inclusiv DNA-ul sa adune banii furati si dupa salarii mai mari :))

 

Ati inceput sa discutati de taieri de salarii ??

..

 

pai nu e normal ?

doar a venit al doilea salvator al natiuni romane !

aduce si investitori , aduce prosperitate !

"De ce taierea salariilor cu acelasi procent la toti angajatii nu e o solutie buna" .. e din start o tema falsa , doar a venit joianis .. nu mai trebuie sa taiem nimic , doar sa marim !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor