Deputatul PSD Ana Birchall, fost ministru pentru Afaceri Europene in Guvernul Grindeanu, a declarat vineri seara ca se va da "un ordin de ministru" pentru ca salariile angajatilor din IT sa nu scada in urma modificarilor operate de Guvern, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2018.
"O sa fie un ordin de ministru care o sa rectifice acest lucru (...) O sa vedeti", a spus deputatul PSD, in cadrul unei emisiuni la Digi24, fara sa dea mai multe detalii.
Este pentru prima oara cand se vorbeste despre o astfel de solutie, cu toate ca inca de la declansarea "revolutiei fiscale" specialistii si sindicatele din IT au semnalat faptul ca acest sector va avea de suferit din punct de vedere financiar.
"Va fi printre cele mai afectate de o astfel de abordare", pentru ca in acest sector impozitul pe venit este zero, au declarat reprezentanti ai Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), citati de Adevarul.
De asemenea, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru cotidianul citat: "La cei care au impozit pe venit deja zero, nu mai exista element de compensare a poverii fiscale crescute la CAS. Acolo, fie angajatorul, ca sa mentina netul, isi creste costul total salarial, daca vrea, fie isi pastreaza costul total salarial, iarasi daca vrea, si scade netul".
Nemultumiti de schimbarile facute de Guvernul Tudose, circa 500 de IT-isti din Timisoara au iesit vineri in strada. Ei spun ca salariile li se vor reduce cu circa 6%.
"Multi dintre noi am ramas in speranta de a construi o tara mai buna, de a ne creste copiii aici, se pare ca acest guvern, aceasta clasa politica in general nu face decat sa alunge din tara ultimii romani ramasi", a declarat la Digi24 un protestatar care lucreaza in domeniul IT, afirmand ca probabil multi dintre colegii lui vor alege sa plece din tara.
Si angajatorii sunt ingrijorati. Ei spun ca, daca vor sa compenseze scaderile nete salariale, ar trebui sa mareasca bugetul de cheltuieli cu circa 7%, dar acest lucru este imposibil, pentru ca bugetele pentru anul viitor au fost deja aprobate.
Totul e vraistie, iar cand factorii... Vezi tot