Despre salarii si impozitele marilor companii

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 10:32
4361 citiri
Despre salarii si impozitele marilor companii
Foto: Arhiva Ziare.com

Cresterea substantiala a salariilor in mediul public va provoca o presiune si asupra mediului privat cu consecinte pe mai multe planuri.

Cea mai importanta disputa electorala este despre salarii. Asa a fost si in 2008 si in 2012. Si nu este intamplator si nu e nici o maladie politica locala, ci este pur si simplu preocuparea naturala a majoritatii populatiei.

Atunci cand partea cea mai mare a veniturilor este cheltuita pe alimente, se explica de ce oamenii au aceasta permanenta neliniste, care revine in forme acute in perioadele electorale.

Problema pe care toti economistii, indiferent de orientarea lor, au pus-o in evidenta este ca, in ciuda declaratiilor optimiste, nu vor fi bani suficienti pentru a satisface toate promisiunile.

Cu toate ca, potrivit estimarilor Comisiei Europene, PIB-ul Romaniei ar putea creste anul acesta cu 5,2%, veniturile statului nu vor putea acoperi solicitarile fara riscul unei indatorari externe suplimentare.

BNR avertizeaza: Majorarile de salarii din ultima vreme vor supraincalzi economia

Isarescu, despre majorarile salariale: Intrebati istoria. S-au mai luat decizii in campanii care dupa alegeri au fost schimbate

PSD a propus o lege de majorare a salariilor in Sanatate si Educatie pe care Guvernul, BNR si toti economistii o considera fara acoperire. PNL ca principal competitor se opune la randul sau, dar intr-o maniera oblica, caci nu poate contrazice pe fata principala preocupare a societatii:

"Sustinem marirea salariilor in sistemul bugetar, dar a tuturor salariilor. A introduce inechitate in sistem, in acest moment, dupa ce Ordonanta 20 din 2016 abia isi facuse treaba din punct de vedere al normalizarii in sistem, mie mi se pare ca este doar apanajul unui partid care nu intelege nevoia de marire a tuturor salariilor" (Alina Gorghiu).

In consecinta, PNL ar propune, ca alternativa, o majorare gradata si uniforma, intinsa pe urmatorii 4 ani si in conditiile unui control al evolutiilor de ansamblu.

Dar nu putem ignora faptul ca nici liberalii nu au argumente pentru a se opune frontal si ca imagineaza la randul lor diferite formule pentru a lasa mai multi bani in buzunarele oamenilor.

Bunaoara, reducerea TVA la 16%, reducerea contributiilor sociale sau eliminarea completa a impozitului pe pensie. Desigur ca nici aceste propuneri nu sunt lipsite de critici, caci ele vor micsora veniturile statului cu efecte similare asupra bugetului, dar se deosebesc de propunerile PSD prin faptul ca nu vor crea o presiune asupra companiilor private.

In schimb, cresterea substantiala a salariilor in mediul public va provoca o presiune asupra mediului privat cu consecinte pe mai multe planuri.

Dar este posibil ca PSD sa urmareasca constient acest efect, caci companiile cu capital strain din Romania sunt acuzate de multa vreme ca isi subevalueaza profiturile transferandu-le in filialele din alte tari ca sa plateasca impozite mai mici.

Fenomenul fiind mult mai raspandit, Comisia de la Bruxelles a emis in vara - nu intamplator in plina criza a functionarii Uniunii Europene - o Directiva privitoare la limitarea acestor forme de evaziune fiscala (Directiva 1164/2016), care va trebui insa transpusa in norme interne.

In aceste conditii, nu ar fi de mirare ca aceasta campanie electorala sa ilustreze, de fapt, razboiul rece intre exponentii fortei de munca romanesti si principalii detinatori ai capitalului, care se opun unii altora fara sa-si expliciteze pe de-a-ntregul pozitiile.

Exponentii investitorilor semnaleaza ca au creat locuri de munca si ca platesc salarii pentru sute de mii de persoane (orice salariu e mai bun decat nimic!), in timp ce oponentii lor arata cu date comparative ca in Romania forta de munca preia cel mai mic procent din profit prin comparatie cu tarile Uniunii Europene.

Prin urmare, daca acesta este conflictul principal (in ciuda faptului ca toti cei implicati se feresc sa-l prezinte ca atare) discutia despre constructia bugetului nu epuizeaza subiectul.

Este foarte posibil ca PSD sa aiba in vedere o politica bugetara mai prudenta decat declara, asa cum sugera un consilier al guvernatorului BNR, insa nu putem ignora orientarea principala a politicii sale care creeaza, indirect, o anumita presiune asupra companiilor straine.

PNL adopta, in schimb, o partitura mai retinuta, opunandu-se pe moment cresterilor de salarii, dar, asa cum am vazut, fara sa nege indreptatirea solicitarii.

In orice caz, Guvernul care va reiesi din alegeri va fi in situatia de a propune anumite legi fiscale prin care sa fie aplicata Directiva cu privire la evitarea impozitelor de catre companiile multinationale.

Iar aceste legi vor putea fi mai stricte sau mai laxe, ceea ce deschide de pe acum un nou front politic.

Citeste si Cine castiga cu adevarat gratie majorarilor din Sanatate si Educatie: Salariile mari cresc si cu 60%, cele mici bat pasul pe loc

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#salarii majorare sanatate educatie, #impozite companii , #salariati