Premierul Mihai Tudose a anuntat joi, la inceputul sedintei de Guvern, ca vor fi adoptate masurile pentru mentinerea nivelului salariilor pentru angajatii din IT. Acestea ar fi scazut de la 1 ianuarie 2018, urmare a modificarilor la Codul fiscal prevazute in textul OUG 79.
"Astazi vom adopta masuri pentru mentinerea veniturilor angajatilor din IT. De asemenea, (vom adopta masuri pentru mentinerea veniturilor - n.red.) in cercetare-dezvoltare si pentru persoanele cu dizabilitati si sezonieri", a precizat premierul.
Mihai Tudose declarase deja, in urma cu zece zile, ca daca aceste modificari nu se vor face in Parlament, Guvernul le va adopta prin ordonanta de urgenta.
La scurt timp, Guvernul a anuntat si printr-un comunicat de presa ca a fost aprobata "declansarea procedurilor necesare pentru instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru intreprinderile cu angajati ce beneficiaza de scutiri la plata impozitului pe venit, conform art. 60 din Codul fiscal, astfel incat sa se mentina acest statut fiscal special, iar salariile nete pentru salariatii din aceasta categorie sa nu fie diminuate in contextul transferului contributiilor aferente angajatorului catre angajat, incepand cu 1 ianuarie 2018.
Ulterior aprobarii acestui memorandum, se va elabora si aproba schema de ajutor de minimis prin hotarare de Guvern care va cuprinde si procedurile necesare de accesare a acestui tip de ajutoare de minimis de catre intreprinderile care au angajati din domeniul IT (programatori), cercetare-dezvoltare, persoane fizice cu handicap grav sau accentuat si angajati sezonieri", se arata in comunicatul Guvernului.
"Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis, in care se vor emite decizii de aprobare a cererilor pentru finantare si vor fi efectuate platile, va fi 2018-2020, iar numarul total estimat de beneficiari pe intreaga durata de valabilitate este de 8.760 de intreprinderi, cu o medie anuala de 2.920 de beneficiari.
Ajutorul de minimis urmeaza sa fie acordat sub forma de sume nerambursabile, alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice, in baza unor decizii de aprobare a cererilor de finantare. Bugetul total prevazut pentru acordarea acestui ajutor de minimis este de 300 milioane lei, suma repartizata in mod egal pentru cei trei ani calendaristici ai perioadei de valabilitate a schemei de ajutor", se mai arata in comunicatul citat.
Fara modificarile la care face referire premierul, salariile angajatilor din IT ar urma sa scada de la 1 ianuarie 2018. Motivul: modificarile Codului Fiscal prevad cresterea contributiile sociale si compensarea prin reducerea impozitului pe venit. Dar cum angajatii din IT si persoanele cu handicap nu platesc impozit pe venit, compensarea nu s-ar fi putut face. In consecinta, veniturile acestor categorii de angajati ar fi urma sa scada cu circa 6%.
Ajutaore de la... Vezi tot
Zic si eu,... Vezi tot