In ce judete din Romania s-au inregistrat cele mai mari cresteri salariale

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 13:12
5446 citiri
In ce judete din Romania s-au inregistrat cele mai mari cresteri salariale

Judetele din vestul tarii au inregistrat cele mai mari cresteri salariale in mediul privat in 2014, potrivit unui studiu PwC.

Salariul mediu brut in sectorul privat a crescut cu 8% in judetul Timis in 2014, aproape dublu fata de media nationala de crestere a salariilor (4,1%), se arata in comunicatul remis joi Ziare.com.

In acelasi timp, salariul mediu brut din Bucuresti a crescut cu aproximativ 3,4%, in vreme ce pentru judetele din Transilvania, din Muntenia si din estul Romaniei, salariul mediu brut a ramas la acelasi nivel cu anul precedent.

"Dinamica salariala mai accelerata din zona de vest a tarii poate fi explicata prin doi factori. Pe de o parte, este o competitie intensa intre angajatori, majoritatea organizatii cu activitate de productie, care sunt orientati catre atragerea si motivarea unei forte de munca avand profiluri si specializari similare (de exemplu, ingineri sau muncitori calificati).

La aceasta se adauga o disponibilitate limitata a fortei de munca, explicata printr-o rata a somajului de 3-4% comparativ cu 7% la nivel national", a declarat Horatiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de consultanta in Resurse Umane la PwC Romania.

Ce salarii castiga bugetarii din Romania - situatia pe judete

Diferente intre companii

De asemenea, studiul PwC arata ca salariile angajatilor din companii cu cifra de afaceri intre 25 - 100 milioane de euro sunt mai mari cu 70% comparativ cu salariile celor din companii cu cifra de afaceri de sub 10 milioane de euro si cu 8% comparativ cu cele din companiile cu cifra de afaceri de peste 100 milioane de euro.

Diferentele sunt similare si din punct de vedere al numarului de angajati: nivelul salarial mediu in companiile cu un numar de angajati cuprins intre 100 si 1.000 fiind mai mare cu 71% comparativ cu cele cu mai putin de 100 de angajati, respectiv cu 16% comparativ cu cele cu peste 1.000 angajati.

"Diferentele sunt generate de ritmul alert de crestere caracteristic, de cele mai multe ori, acestui tip de organizatii de dimensiune medie, spre deosebire de companiile mari, care sunt intr-o etapa de stabilizare sau de companiile mici, care sunt in etapa de cristalizare a business-ului. In plus, aceste companii isi permit sa plateasca mai mult pentru a-si asigura o forta de munca capabila sa genereze si sa le sustina cresterea", a precizat Horatiu Cocheci.

C.P.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#judete crestere salarii, #judete cele mai mari salarii, #salarii judete Romania, #crestere salarii Romania , #salariati