In ce tari au mers romanii la munca - Marea Britanie e abia pe locul sapte

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 18:30
4213 citiri
In ce tari au mers romanii la munca - Marea Britanie e abia pe locul sapte

Italia, Germania, Spania si Olanda se afla in topul tarilor preferate de romanii care au ales sa munceasca in strainatate, releva o cercetare efectuata de Operations Research in iunie 2013.

"Ceea ce sociologii romani anuntau inca din 2013 este confirmat de realitatea din prezent: dupa ridicarea restrictiilor, romanii nu s-au inghesuit sa plece peste hotare la munca, asa cum avertizau unele tabloide din strainatate", se mentioneaza intr-un comunicat al Operations Research.

Astfel, potrivit cercetarii din iunie 2013, 12% dintre romani au fost plecati la munca in strainatate pe o perioada mai mare de trei luni, in timp ce 88% dintre respondenti nu s-au aflat intr-o astfel de situatie.

Din randul celor 12% care au muncit in strainatate, cei mai multi au lucrat ultima data in Italia (30,84%), Germania (13,97%) si Spania (9,37%).

Urmeaza Olanda (5,29%), Ungaria (5,09%), Israel (4,8%), Anglia (3,14%) si Franta (2,06%).

Intrebati daca au de gand ca in urmatoarele sase luni sa plece la munca intr-o tara din UE, 12% au raspuns afirmativ, 86% - negativ, iar 2% au ales varianta "nu stiu/nu raspund".

Cei dispusi sa munceasca in alta tara in urmatoarele sase luni opteaza pentru: Germania, cu 33% ca prima mentiune si 16% ca a doua, Italia (cu 15%, respectiv cu 9%), Marea Britanie (12% si 7%), Spania (11% si 10%), Franta (7% si 8%) si Olanda (4% si 2%).

Vor sa munceasca in strainatate pentru ca in Romania "nu se poate trai decent dintr-un salariu"

In procent de peste 90%, respondentii au declarat ca stiu persoane care muncesc in tara in care ei intentioneaza sa lucreze in urmatoarele sase luni. Tot din randul celor care si-au exprimat intentia de a lucra in strainatate, 56% au mentionat ca au luat aceasta decizie deoarece in Romania "nu se poate trai decent dintr-un salariu".

Totodata, 27% dintre romani au declarat ca stiu pe cineva care intentioneaza sa plece sa munceasca intr-o tara din UE in urmatoarele trei luni. Dintre acestia, 36,4% au spus ca acea persoana intentioneaza sa munceasca in Germania, 26,4% - in Italia, 12% - in Marea Britanie, 11,9% - in Spania, 8,7% - in Franta.

"Temerile exprimate de tabloidele britanice, ca urmare a deschiderii pietei muncii de la 1 ianuarie 2014 pentru romani si bulgari, sunt contrazise de realitate, o realitate ce fusese evidentiata in cercetari sociologice realizate cu luni inainte de acest eveniment", se mai arata in comunicatul citat.

Cercetarea citata a fost realizata de Operations Research in iunie 2013, la nivel national, pe un esantion de 1.250 de persoane, eroarea tolerata fiind de 2,8%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe a introdus recent în piață un asistent AI pentru aplicațiile Reader și Acrobat, în scopul de a transforma modul în care interacționăm cu documentele PDF. Această nouă...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#romani tari preferate munca, #romani Marea Britanie, #munca in strainatate, #locuri munca UE , #salariati