Motivul rusinos pentru care America este aratata cu degetul

Marti, 17 Iunie 2014, ora 08:58
3739 citiri
Motivul rusinos pentru care America este aratata cu degetul

America isi trateaza muncitorii care castiga salariul minim pe economie atat de rau incat incepe sa fie aratata cu degetul de restul lumii, scrie presa din SUA.

Fondul Monetar International (FMI) a redus la inceputul saptamanii prognoza privind avansul economiei americane, a avertizat ca ritmul de crestere va incetini in urmatorii ani si a recomandat ca salariul minim federal de 7,25 dolari pe ora sa fie majorat, noteaza Huffington Post.

Majorarea salariului minim pe economie, pe agenda guvenelor lumii

"Avand in vedere nivelul scazut pe care salariul minim il are in prezent (comparativ atat cu istoria SUA, cat si cu standardele internationale), acesta ar trebui sa fie majorat", au notat reprezentantii FMI in raportul anual privind situatia economiei americane, fara a mentiona cat ar trebui sa fie, exact.

In schimb, in SUA au fost avansate mai multe variante.

Presedintele american Barack Obama a propus ridicarea salariului minim la 10,10 dolari pe ora. Pe de alta parte, daca acesta ar fi ajutat cu rata inflatiei, ar fi de 10,68 dolari, potrivit National Employment Law Project.

Cei mai multi dintre angajatii din fast-fooduri ar prefera sa castige 15 dolari pe ora. Totodata, daca pragul salarial ar urca simultan cu productivitatea, ar ajunge la aproximativ 22 de dolari pe ora, conform unui studiu din 2012.

Domeniile in care salariile s-au dublat in 6 ani. Unde se castiga peste 4.000 de lei/luna

Intre timp, salariul minim din SUA ramane unul dintre cele mai scazute comparativ cu salariile minime din celelalte economii dezvoltate.

Deoarece republicanii din Congres se opun majorarii acestui venit, statele si orasele americane au luat problema in propriile maini. De exemplu, Seattle a introdus cel mai mare salariu minim din SUA la ora actuala, de 15 dolari pe ora.

De altfel, republicanii resping mai multe sugestii facute de FMI pentru economia SUA, cum ar fi investitiile in infrastructura si reformarea politicii privind imigratia, mai scrie publicatia citata.

FMI a redus prognoza privind cresterea economiei americane pentru 2014 de la 2,8% la 2% si se asteapta ca in urmatorii ani economia sa avanseze cu aproximativ 2%, sub media istorica de peste 3%.

Citeste si:
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți, 25 ianuarie, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu. ”O...
Recorder: Cum se dictează angajarea unor membri PSD la Primăria "independentă" Târgu Mureș: "Nu e opțional!" VIDEO
Recorder: Cum se dictează angajarea unor membri PSD la Primăria "independentă" Târgu Mureș: "Nu e opțional!" VIDEO
Jurnaliștii platformei media Recorder au realizat o investigație la Primăria Târgu Mureș, scoțând la iveală intervenții grosolane făcute de oameni din aparatul administrativ pentru...