Premiera in Germania: Merkel a acceptat salariul minim - ce mai prevede acordul Marii Coalitii

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 19:00
5644 citiri
Premiera in Germania: Merkel a acceptat salariul minim - ce mai prevede acordul Marii Coalitii

Cancelarul Angela Merkel a acceptat introducerea salariului minim in Germania, precum si majorarea cheltuielilor pentru pensii si infrastructura, cerinte impuse de Partidul Social-Democrat (SPD) pentru constituirea guvernului.

In schimb, cancelarul german a respins majorarea taxelor.

Partidul conservator (CDU) al lui Merkel a castigat in urma cu doua luni alegerile nationale din Germania, insa nu a obtinut majoritatea absoluta, astfel incat este nevoit sa formeze o coalitie de guvernare cu SPD, potrivit Bloomberg.

"Tonul si spiritul acordului este ca aceasta este o mare coalitie, care sa raspunda marilor provocari cu care se confrunta Germania. Am intrat in negocieri cu idei foarte diferite. De aceea a durat mai mult", a declarat Merkel, in varsta de 59 de ani, la Berlin.

Salariul minim va fi introdus in Germania in 2015 si a fost stabilit la 8,5 euro pe ora. Sistemul de pensii va beneficia de o majorare de 2 miliarde de euro, iar infrastructura de fonduri suplimentare de 5 miliarde de euro.

Cancelarul a refuzat insa orice crestere a datoriei sau a taxelor.

De asemenea, este reafirmata opozitia Germaniei fata de propunerile privind preluarea in comun a datoriilor din zona euro si este stipulat obiectivul ca statul federal sa nu acumuleze noi datorii din 2015.

Acordul de coalitie include si propunerea SPD pentru acceptarea dublei cetatenii, potrivit careia copiii nascuti si crescuti in Germania vor putea sa aiba doua pasapoarte, german si al tarii de origine a parintilor.

In ceea ce priveste componenta cabinetului, desi aceasta a fost discutata, ministrii vor fi anuntati dupa ce membrii SPD vor vota acordul de coalitie. Daca acesta va fi aprobat, Merkel va fi aleasa pe 17 decembrie, in Bundestag, la conducerea guvernului. In cazul unui refuz, ar putea avea loc noi alegeri in primavara.

Totusi, presedintele SPD, Sigmar Gabriel, este convins ca acordul va trece cu majoritate de voturi.

Cel mai probabil, ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble va incerca sa-si pastreze postul.

O "oportunitate ratata" de schimbare

Noua coalitie ar putea fi o "oportunitate ratata" pentru a schimba Germania, considera Carsten Brzeski, economist ING.

"Se pare ca noul guvern de concentreaza asupra redistribuirii castigurilor reformelor economice anterioare, mai degraba decat asupra utilizarii perioadei economice favorabile pentru noi reforme structurale si accelerarea ritmului de crestere a economiei", a afirmat economistul, citat de CNBC.

Cresterea economica este estimata la 1,6% in Germania anul viitor, nivel care va ajuta la echilibrarea bugetului si la reducerea ratei somajului la 6,8%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Germania salariu minim, #Merkel guvern social democrati, #guvern coalitie Germania , #salariati
Comentarii